Україна погасила 750 мільйонів кредиту російських банків Угода про зниження ціни газу в першому кварталі 2014-го до 268,5 доларів за тисячу кубометрів НАК "Нафтогаз" і російський "Газпром" підпишуть після 5 січня 2014 року, - Бойко У новорічну ніч громадський порядок охоронятимуть майже 12 тисяч правоохоронців Радник Путіна Глазьєв прирівняв Євромайдан до шизофренії Дороги будуть оповиті туманом на Новий рік - ДАІ Посольство США віршами привітало українців з Новим роком Журналістці Тетяні Чорновол вручать журналістську премію імені Василя Симоненка Шампанське стало найпопулярнішою складовою святкового столу українців – дослідження

Україна загострює дипвідносини

 
24 грудня 2013

Їх 36. І в’їзд в Україну їм – заборонений. Україна пішла на загострення дипвідносин зі США і низкою європейських країн.

 

МЗС й СБУ заборонило в’їзду в державу людям, яких підозрюють у «консультаціях опозиції з дестабілізації ситуації в країні», - відзвітував нардеп-регіонал Олег Царьов. Саме він 8-го грудня й ініціював подібні заборони.

 

ДО його списку потрапили: громадяни Німеччини, США та Грузії. Зокрема, й екс-прехмдент останньої Михеїл Саакашвілі. Той 7-го грудня виступив на майдані Незалежності. Інший фігурант списку - громадянин Сербії Марко Івкович, що на переконання Царьова, із командою сербів організовував революцію проти Слободана Мілошевича і подібний сценарій просували в Україні.

 

Царьов же наголошував: «дестабілізація ситуації в Україні, вулична активність і захоплення будівель носить спланований характер», а «організація подібних кампаній вимагає участі фахівців відповідного профілю». Тож по цих останніх фахівцях й вирішив ударити відповідним запитом в СБУ й МЗС.

 

Йшлося там про «діяльність, що перетворюється на загрозу нацбезпеці». Був і перелік людей, що в Україні «отримують можливість реалізувати політичні інтереси інших країн».

 

Це, на переконання Царьова, науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при університеті Джонса Хопкінса Тарас Кузьо, німецький політолог Андреас Умланд, а також американці Фінк Брайн, Василик Мирон та Олександр Рос. Останнього «регіонал» й узагалі назвав «найкращим фахівцем у світі з організації революцій через соціальні мережі».

 

Офіційної відповіді від СБУ Царьов ще не отримав. Проте додав, що всі спис очники – уже оголошені персонами нон-ґрата.

 

Наразі СБУ інформацію не прокоментували. Проте посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі підтвердив: в Україну вже не змогли в’їхати троє фігурантів запиту Царьова.

 

Здивувався й німець Умланд. Запевнив, що він не політолог – лише викладає. А найбільше критичних статей, мовляв, написав не про українську владу чи уряд, а щодо партії «Свобода». І якщо інформація про заборону підтвердиться, Умланд запевнив: оскаржуватиме це рішення у суді.

 

Водночас українські МЗСівці запевнили: вони не входять до переліку відомств, що можуть заборонити іноземцям в’їзд в Україну. Саме тому слова Царьова, мовляв, коментувати й не будуть.

 

Автор: Соломія Скорик

Редактор: Ірина Синіна


Сортувати за:
датами    
популярності    
captcha
Символів залишилось: 1000