Медведєв: Виборці мають враховувати дисципліну нардепа під час виборів (18.04.2016, частина №1)

Спікер Верховної Ради не може карати народних обранців за порушення трудової дисципліни та не відвідання засідань парламенту. Єдиний, хто може впливати на роботу обранців - його виборець.
Про це в прямому ефірі NewsOne в програмі "Ехо України з Матвієм Ганапольським" сказав політичний експерт, позаштатний радник президента Олег Медведєв.

"Попри те, що їх посада грізно називається “голова Верховної Ради”, а ні Гройман, а ні, раніше, Турчинов, а ні Парубій не є начальниками народним депутатам. Спікер — це людина, яка веде засідання, але не командує народним депутатом. Сама природа народного депутата така, що він отримує виборний мандат, і жоден чиновник, тим більше уряд чи Адміністрація президента, не мають права регламентувати трудову дисципліну. Можливо це звучить пафосно, але в них є один начальник - народ. Єдина дієва форма керування народним депутатом, якщо говорити не популістські речі, яку можна порадити виборцям: стежте за народними депутатами, як вони ходять на роботу і враховуйте це, коли будуть наступні вибори", - додав експерт.

Він сказав, що штрафи, які намагався призначити Гройсман, недієві. Медведєв нагадав, що 10-15 років тому працювала норма, коли визначався один день для голосування на пленарному тижні. На його думку, в цьому випадку не буде вирішено проблему трудової дисципліни, але можна буде приймати важливі рішення.
Під час ефіру глядачі відповіли на запитання "Яким має бути покарання для депутатів в разі їх неявки на засідання?" 3% вважають, що це має бути догана, а 97% вважають, що це має бути великий грошовий штраф.