Грановський: Доля судочинства в руках самих суддів (Випуск від 30.05, ч. 2)

У понеділок, 30 травня, гостями програми "Великий ефір" зі Світланою Орловською були народні депутати від БПП Олександр Грановський і від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

Головною темою, що обговорювалася в студії, була - чи вдасться на цьому пленарному тижні народним депутатам проголосувати за зміни до Конституції в частині правосуддя, так як для цього потрібно 300 голосів парламентаріїв. Крім цього піднімалося питання - чи буде це насправді реформуванням судової системи, або це ж черговий політичний хід.

Грановський заявив, що якби президент і влада вважали, що судову систему потрібно залишити в тих же руках, то ці зміни ніхто б не просував в парламенті. На сьогодні основною проблемою, з якою стикаються люди в судах, це труднощі в спілкуванні і корупція. Він зазначив, що ні президент, ні парламент не впливатимуть на призначення суддів, даними повноваженнями наділено Вищу раду юстиції.

У свою чергу Мосійчук вважає, що судову гілку влади в Україні обов'язково потрібно міняти. Він підкреслив, що насторожує те, як саме буде формуватися ВРЮ. Крім цього сам міністр юстиції робить все, щоб перешкодити виконанню рішень судів.

У студії було представлено думки з цього приводу лідерів парламентських фракцій і самих народних депутатів.

Орловська поставила телеглядачам питання, що ж таке насправді судова реформа в Україні. По закінченні другої частини телепередачі 81% глядачів вважають, що це всього лише політичний компроміс. Проте 19% українців дотримуються думки, що судова реформа - це реальна спроба змінити систему.