Прямой эфир

Медведчук: Я никогда не был против национализма, я против радикального национализма

  • Telegram
Размещено: 25.09.2019
Председатель политсовета "Оппозиционной платформы - За жизнь", народный депутат Украины Виктор Медведчук

Протягом багатьох століть на теренах сучасної України були існували різні державні об’єднання - Київська Русь, Річ Посполита чи Російська імперія. Тому ментальність та філософія населення окремих регіонів України є різною. Ющенко та Порошенко дуже помилялися, коли намагались ідентифікувати населення на базі лише однієї його частини.

Таку думку в ефірі проєкту "HARD з Влащенко" на телеканалі ZIK висловив голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя", народний депутат Віктор Медведчук.

Він зазначив, що Володимир Путін справді назвав його українським націоналістом, хоча й сам Медведчук із цим не погоджується.

"Я ніколи не був проти націоналізму. Я - проти радикального націоналізму. І коли він далі приводить там приклади Драгоманова, який був соціал-демократом, Франка, який був наполовину націоналіст, наполовину - соціал-демократ, В’ячеслава Чорновола, там же питання йде про федеративний устрій і можливий устрій як форму правління для України як держави. Він про те згадував. І тому він говорив, як бачить Медведчука у цьому контексті. Але дійсно, це наша історія - і той же Драгоманов, і той Грушевський, і Франко, і В’ячеслав Чорновіл. Вони сповідували те, що це краща форма державного устрою для України", - зазначив політик.

Він підкреслив: на теренах нинішнього геополітичного простору України колись були різні державні утворення - починаючи з Київської русі, Великого Литовського князівства, Речі Посполитої, Кримського ханства, Австро-Угорської імперії, Російської імперії, Османської імперії і багатьох інших.

"Тобто, були й інші територіальні об’єднання на тих теренах, які сьогодні, на щастя, входять у склад сучасної України. І тому ментальність, філософія образу життя людей склалася по-різному. Шлях людей - це їхня історія, життєва ментальність, тому й такі різні погляди. Але ми живемо у сучасній Україні, і ми повинні зшивати країну. Ми повинні враховувати: ті, хто живуть на сході, інтереси тих, хто живе на заході, а ті, хто мешкає на заході, інтереси тих, хто живе на сході", - зазначив Медведчук.

Натомість, на його думку, ідея Порошенка та Ющенка ідентифікувати населення на базі однієї його частини є неправильною.

"Так не вийде. В Україні так не може бути. Те, що близьке сьогодні Західній Україні, продовжує залишатися відстороненим для Східної. Як можна у такій державі, де люди ходять у різні церкви, розмовляють різними мовами і по-різному оцінюють історичні факти України, вибудувати, щоб ця ідентифікація була близька тільки одній частині? Це не вийде", - підкреслив Віктор Медведчук.

Источник: newsone.ua

Подписывайся на NEWSONE в Facebook. Узнавай первым самые важные новости.