Прямой эфир

Як вибрати стоматологічний файл? Копія чи оригінал, що краще?

Файли стоматологічні

Файли стоматологічні – ендодонтичний інструмент, за допомогою якого клініцист здійснює підготовку кореневого каналу до пломбування. Існує великий асортимент файлових систем, що відрізняються:

  • призначенням;
  • типом використання;
  • матеріалом виконання тощо.

Градація файлів за призначенням

Усі файли поділяються на групи:

  • діагностичні;
  • пульпоекстрактори;
  • розширювачі;
  • формують;
  • обтураційні.

Особливості будови стоматологічних файлів:

К-файли

Усі існуючі файлові системи поділяються на два види:

  1. Ручні. Усі маніпуляції у кореневому каналі виробляються клініцистом вручну, без залучення будь-яких механізмів. Файли виступають як пульпекстрактор, каналорозширювач, формувальний інструмент і інструмент створює доріжку ковзання.
  2. Механічні (машинні, ротаційні). Ці файли встановлюються в кутові ендодонтичні наконечники, при цьому швидкість обертання файлу може змінюватись (залежно від призначення) від 240 до 1200 об/хв. Найчастіше це пульпоекстрактори та файли, що формують.

Будова файлу:

Ручні файли складаються з:

  • конусної робочої частини;
  • стопфера-обмежувача довжини інструменту;
  • зручної рукоятки з колірним кодуванням, відповідно до стандарту ISO.

Машинні файли схожі за будовою, складаються з:

  • конусної робочої частини;
  • хвостовика з виїмкою під фіксатор;
  • стопфера (є не у всіх моделей).

Ручний ендоінструмент ділиться на:

Н-файл

  1. К-файли . Інструмент із квадратним перетином. Виготовлений методом лиття з подальшим скручуванням отриманого дроту. Ріжучі властивості високі, конусність точна, що підвищує безпеку при проходженні каналу. Користувачі відзначають високу тактильну чутливість до інструмента.
  2. Рімери . Видалення дентинної тканини здійснюється пошарово. Ріжучі грані розміщені під кутом 20° щодо осі інструменту. При роботі ендодонтист виконує висвердливо-пиляючі рухи вгору-вниз, при цьому кут повороту може досягати 180 °. Кількість ріжучих витків варіюється від 5 до 17. Переріз у римера може бути квадратним або трикутним. Ріжучі властивості дуже високі.
  3. Н-файл . Цей файл часто використовується після К-файлу. Забезпечує фінішну підготовку каналу до пломбування. Переріз виробу має форму спіралеподібного завитка. При створенні інструменту застосовується метод фрезерування заздалегідь скрученого дроту до отримання жолобків. На одному файлі може бути від 14 до 31 завитка. Кут нахилу ріжучих граней щодо осі інструменту дорівнює 60 °. Роботи проводяться легкими зіскоблюючими рухами.
  4. Спредери . Це інструмент, який використовується при обтурації кореневих каналів гуттаперчей (методика латеральної конденсації). Спредер буває ручним чи пальцевим. Тактильність виробу у каналі дуже висока. Спредери виготовляються із NiTi-сплавів або нержавіючої сталі. Довжина варіюється від 21 до 25 мм, робоча частина може мати діаметр від 010 до 060.

До машинного ендоінструменту належать:

стоматологічні файли

  1. Профайли . Дуже гнучкі пасивно-ріжучі файли з NiTi-сплаву, що мають U-подібний поперечний переріз і тупий кінчик. Радіально розташовані ріжучі кромки також затуплені. Розташування ріжучих кромок у осі інструменту знаходиться під прямим кутом. Множинна фіксована конусність (2-8%) дозволяє клініцисту працювати у техніці crown-down. Існує два типи ProFile: формувальні та каналорозширювачі.
  2. Гейтси . Це дрильбори машинного типу, призначені для калібрування зуба підлогу скловолоконний штифт. З їх допомогою також можна видалити гуттаперчу з каналу або стару скловолоконну штифтову конструкцію. При роботі системами Gates необхідно дотримуватись швидкісного режиму, в межах від 800 до 1200 об/хв. Довжина інструменту може змінюватись від 28 до 32 мм. Кількість граней – 2 і більше, робоча частина невелика краплеподібна на довгому стрижні. Інструмент виготовляється з гнучких та міцних NiTi-сплавів з теплорозсіювальними властивостями. Висока ріжуча здатність забезпечує прискорене проходження каналу.
  3. Ларго . Інструмент призначений для розширення стінок коронкової частини каналу та подальшого калібрування місця під скловолоконний штифт. Може використовуватися для висвердлювання штифтів зі скловолокна та гуттаперчі. Матеріал виконання – сплав хром-нікелю. Робоча частина невелика, звужена на довгому стрижні. Особливість інструменту – дві ріжучі грані. Довжина файлу 28-32 мм, допустима швидкість обертання в каналі від 800 до 1200 об/хв.

ProTaper:

файли для стоматології

Протейпери це особливий різновид ендодонтичного інструменту, що має унікальний "ефект пам'яті форми" (при високотемпературній стерилізації викривленим в процесі роботи інструмент випрямляється і знову готовий до роботи). Вироби виготовляються у ручному та машинному виконанні. Матеріал виконання: NiTi або NiTi M-Wire (покращений термооброблений сплав, що має стійкість до циклічної та торсійної втоми).

ProTaper відрізняються від інших файлових систем наявністю регульованого по довжині ріжучих граней конуса. Завдяки такій особливості під час проведення робіт використовується техніка Шильдера, що дозволяє клініцисту працювати у сильно викривлених чи кальцифікованих кореневих каналах.

ProTaper поділяються на формуючі та фінішні.

Відомі наступні покоління протейперів:

  • ProTaper – ручні;
  • ProTaper Universal – ручні;
  • ProTaper Next (сплав NiTi M-Wire) – машинні;
  • ProTaper Gold (сплав NiTi M-Wire) – машинні.

Що краще: оригінал, чи репліка?

файли стоматологія

Ні для кого не секрет, що сьогодні на ринку можна побачити як оригінальну продукцію, так і репліки - копії популярних товарів. Зрозуміло, що копія копії не відрізняється. Але давайте розберемося, чи погані репліки, і чи варто їх купувати.

Для початку розберемося з поняттям "оригінал". Оригінальні товари, це товари, які виготовлені офіційними виробниками, мають усі необхідні сертифікати якості та, природно, приналежність до Бренду. А якщо є всесвітньо відоме ім'я, значить і ціна у товару буде висока.

Що робити простому споживачеві, який бажає користуватися якісним товаром, але за доступною ціною? Вихід один – шукати якісний аналог, ту саму репліку-копію. Хтось думає, що копії штампуються десь у підвалі і вони відрізняються дуже низькими експлуатаційними характеристиками та виготовлені з низькоякісних матеріалів. Такі випадки не виключені.

Але є репліки, які за своїми показниками, якістю та властивостями ідентичні до оригіналу, а коштують на порядок дешевше! Як це відбувається? Виявляється, щоб отримати більш дешевий, але не менш якісний товар, необхідно заводу-виробнику укласти контракт із офіційним виробником брендової продукції та викупити у нього ліцензію. Тепер товари будуть створюватися за тією ж технологією, з тих самих матеріалів, але через відсутність приналежності до конкретного бренду, ціна на готовий виріб буде суттєво нижчою.

Яка вигода заводу купувати ліцензію та виробляти товари за нижчою ціною, ніж оригінал? Пряма! Якість - висока, ціна - доступна, попит зростає… прибуток зростає рахунок швидкості товарообігу. Усім добре: і заводу, який виробляє репліку та дає робочі місця населенню, і користувачеві, який витрачає трохи на якісний товар, та Бренду – продаж ліцензії себе окупає.