Заступник державного секретаря США Уенді Шерман відвідає Україну 20-22 березня В.о. Президента, спікер Верховної Ради Олександр Турчинов вніс до парламенту проект Декларації про боротьбу за звільнення України Президент Вірменії Серж Сарґсян підтримав анексію Криму Росією З'їзд Партії регіонів, запланований раніше на 22 березня, перенесено на 29-те березня, - ЗМІ «Батьківщина» обрала нового голову фракції – Сергія Соболєва

ВР розпустила парламент Криму

 
15 березня 2014

Субота у нардепів виявилася робочим днем – напередодні Конституційний суд виніс вердикт про невідповідність Конституції України рішення парламенту Криму про референдум. Засідання знову розпочинається хвилиною мовчання – вшанували двох загиблих у Харкові під час протистоянь із сепаратистами.

 

Нестор Шуфрич, народний депутат (Партія регіонів):

«В регіони, які мають певні настрої, надсилаються провокатори праворадикальні, які провокують протистояння!»

 

Певне, нардеп за ніч провів власне розслідування, адже офіційне ще триває, і жодних висновків на ранок суботи не було.

 

Андрій Іллєнко, народний депутат України:

«Ви агенти Кремля про правих радикалів будете розказувати!»

«Колеги, майте витримку!»

 

Конфлікт ледь не зірвав те, заради чого депутати зібралися у сесійній залі.

 

Олександр Турчинов, голова Верховної Ради України:

«Ті, хто сьогодні пробує дестабілізувати, захоплювати приміщення, пробують діяти з порушенням Конституції і закону, працюють на тих, хто хоче провести анексію Криму. Працюють на ворогів Українського народу».

 

«Регіоналів» попросили, принаймні, з трибуни подавати ситуацію об’єктивно і не влаштовувати провокацій. «Регіонали», в свою чергу – не вішати на них, усіх, собак.

 

Ганна Герман, народний депутат (Партія регіонів):

«Як ми не можемо зрозуміти, що будь-який розбрат, будь-які бійки в цьому залі грають на руку тим, хто хоче знищити останній легітимний орган України!»

«Чи навіть розстріл Партії регіонів зупинить окупанта, який має намір захопити не тільки Крим, а й весь схід України!» 

 

Опозиційна нині фракція «регіоналів» на зборах ухвалила рішення розпуск кримського парламенту не підтримувати – кожен нардеп мав визначитися сам.

 

Сергій Соболєв, в. о. голови фракції «Батьківщина»:

«Під час військової агресії в країні не може бути опозиції. Бо опозиція – це п’ята колона агресорів. Тому ухваліть рішення! Або ви з народом України і захищаєте суверенну територію, або ви є в опозиції до народу України».

 

От, наприклад, Сергій Тігіпко у своєму виступі виказав дві взаємовиключні тези. По-перше, засудив сепаратизм і сказав, що голосуватиме за розпуск кримського парламенту. З іншого боку – підтримав сепаратистів.

 

Сергій Тігіпко, народний депутат (Партія регіонів):

«Нам потрібно звільняти Губарєва, нам потрібно звільняти Харитонова, нам потрібно звільняти Добкіна».

«Це вірне рішення, і це заспокоїть людей».

 

Про те, що з 90 депутатів, які в Криму ухвалювали рішення всупереч українській Конституції, більше 80-ти – «регіонали», ані пари з вуст.

 

Олесь Доній, народний депутат (позафракційний):

«Де ваше рішення про розпуск кримської організації Партії регіонів? І виключення з членів Партії регіонів».

 

Надвечір саморозпустилася сімферопольська міська організація «регіоналів». Хлопці скинули маски та об’єдналися у структуру «Російський Сімферополь». З Вадимом Колісниченком на чолі. Він, до речі, засідання Верховної Ради з початку відомих подій не відвідує. Але й мандат не складає.

 

Ірина Геращенко, народний депутат (УДАР):

«Ми маємо говорити сьогодні не про розпуск кримського парламенту, а про кримінальну відповідальність за те, що вони влаштували сепаратистський заколот».

 

Втім, розпуск кримського парламенту – питання номер один. Відповідну постанову вніс Турчинов. Голосували за основу і в цілому. Набуває чинності з моменту прийняття.

 

Червоні, які загубили свого голову фракції, на кнопки не тиснуть принципово – навіть «утримався». Мотив, кажуть, у кожного індивідуальний. Наприклад, комуніст Кудря образився на заблокований офіс.

 

Володимир Кудря, народний депутат (КПУ):

«Звільніть приміщення, припиніть переслідування, і будемо голосувати!»

 

Ті ж, хто рішення про розпуск кримського парламенту підтримав, незадоволених заспокоювали.

 

Сергій Куніцин, народний депутат (УДАР), постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим:

«Если крымский парламент одумается и отменит свои результаты – то мы эту постанову можем и отменить. Это еще один, как бы, им посыл».

 

Сергій Соболєв, в. о. голови фракції «Батьківщина»:

«Якщо ми завтра отримаємо ігнорацію цього референдуму усіма громадянами України, які проживають в Криму – це буде достойна відповідь, щоб ми почали далі вирішення питання в прямому переговорному процесі, а не конфлікті».

 

Це на міжнародному рівні. На внутрішньодержавному – обіцяли вже в понеділок розглянути низку економічних питань щодо «розрулювання» ситуації на півострові. Також в парламент вноситься постанова щодо надання Криму статусу безмитного ввезення і вивозу товарів порто-франко.

 

Олег Тягнибок, голова фракції ВО «Свобода»:

«Це буде порт, який буде приймати всі торгові судна, які будуть привозити товар, і через Севастополь цей товар можна буде поширювати по всій Україні». 

 

У державі східному-сусіді теж, як могли, намагалися врегулювати ситуацію в Криму. Прості громадяни, мітингом на вулиці.

 

Володимир Ар’єв, народний депутат (Батьківщина):

«От мені підказують 100 тисяч! Мы им должны сказать спасибо, нашим российским друзьям! В ваших условиях – это очень важная поддержка и это проявление смелости!»

 

«Россия, вставай! Россия, вставай!»

 

Автори: Катерина Рябошапка, Іван Мацько

Редактор: Роман Кібальник


Сортувати за:
датами    
популярності    
  • Слава 17 березня, 01:18
    Кудря уебан, убери третий подбородок хуйня ты
    Пожалітись
     
    Не згоден
     
    Згоден
  • on1sha 16 березня, 14:38
    3
    заборонити пр та кпу як організації кримінального толку...
    Пожалітись
     
    Не згоден
     
    Згоден