Решмеділова: Корупційна схема Протаса - це не поодинокий випадок

Всі контролюючі органи, у яких є повноваження проводити інспекції, - це завжди корупція. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявила політолог Олександра Решмеділова.

"Для цього і було прийнято рішення максимально спрощувати, переводити всі можливі контролюючі органи в електронний режим, щоб скоротити взаємодію між громадянином та інстанцією", - сказала вона.

Також політолог додала, що корупція завжди залежить від морального вибору кожного чиновника.

"Потрібно максимально мотивувати людей, щоб вони ідейно приходили на свої пости, а не за особистою наживою", - повідомила вона.

Для підвищення мотивації часто є сенс підвищувати зарплати чиновникам за рахунок скорочення їхньої кількості, тому що вони займаються непотрібною роботою: бюрократією, перекладанням папірців або сіли вже просто на відпрацьований роками потік.

Вона зазначила, що навантаження на такі органи, як Національне антикорупційне бюро, колосальне.

"Ми говоримо про всеосяжну тотальну корупцію. Питання швидко вирішене не буде, тому що питань до таких органів, як Національне антикорупційне бюро, дуже багато. Вони ще не показали свою ефективність", - заявила політолог.

За словами Арсена Авакова, група чиновників на чолі з Протасом розробила і впровадила схему викрадення великої суми бюджетних коштів. Їх затримали в робочому кабінеті 30 червня. По всій країні проводилися обшуки, допитали 19 головних санітарних лікарів областей.

"Такі схеми - це не поодинокий випадок. Ми переконуємося у тотальній корупції. Перед Національним антикорупційним бюро стоїть завдання довести, розкрити ці схеми. Поки це невеликі успіхи. Цій структурі явно треба зміцніти, стати на ноги і запозичити міжнародний досвід, навчитися практиці", - сказала Решмеділова.

Як повідомляв NewsOne раніше, за вимагання затримали головного санлікаря України і начальника департаменту санепідслужби.