Пашаєв: За дві години до теракту в Стамбулі в мережі з'явилася інформація про можливі вибухи

У Стамбулі за останній рік було три великих теракти. Про це повідомив журналіст Осман Пашаєв у ефірі телеканалу NewsOne.

"В Анкарі було три теракти, подібних до сьогоднішнього в аеропорту. Відмінність в тому, що аеропорт Ататюрка вважався одним з найбезпечніших місць у місті. В аеропортах Туреччини останній великий теракт був у 1982 році. Це теракт в аеропорту Есенбога, який здійснила вірменська терористична організація АСАЛА. Вона припинила свою діяльність і, в принципі, в аеропортах великих катастроф не було", - сказав Пашаєв.

Й додав, що головна версія, яку озвучують офіційні турецькі особи, - це ІДІЛ.

"Однак, є в Туреччині феноменальний Twitter-акаунт на ім'я Фуа Капнія. Він існує більше двох років. Ніхто в турецьких спецслужбах не може зрозуміти, хто за ним стоїть. Через нього вже третій рік, з зими 2014 року, йде масовий злив антиурядової інформації. Акаунту відомі дані всередині уряду та влади. За дві години до теракту в цьому акаунті повідомили, що заради відволікання уваги від розгромних угод з Росією та Ізраїлем: з Росією - позавчора, з Ізраїлем - на день раніше, будуть підірвані бомби і принесені жертви", - повідомив Пашаєв.

Припинити витік інформації з акаунта у спецслужб немає можливості. Однак, цей акаунт не відноситься до терористичних.

"У цього акаунта кілька клонів. Доступ до основного з них заблоковано спецслужбами Туреччини. Але це один із безлічі клонів зі схожим написанням імені та прізвища цієї неіснуючої особи. Він не бере на себе відповідальність за терор. Він просто зливає інформацію. Дуже різну і іноді суперечливу. Часто трапляється економічна інформація про підряди, які отримають ті чи інші олігархи, про різні економічні  схеми у найвищому ешелоні", - розповів журналіст.

За його словами, є натяки, що за акаунтом стоїть група проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

"На території Туреччини, крім ІДІЛу і Курдської робочої партії, діє також ХАМАС і ультраліві терористи. Тому сказати, чи вщухнуть ці теракти, дуже складно", - додав Пашаєв.

Як повідомляв NewsOne, в результаті теракту в аеропорту Стамбула загинуло 36 осіб. Міністерство закордонних справ перевіряє наявність українців серед постраждалих в результаті вибухів.