Кучухідзе: Після референдуму Британія може залишитися в ЄС

Великобританія може залишитися в Євросоюзі, не дивлячись на рішення британців. Таку заяву в програмі Ранок 6-9 зробив політолог Антон Кучухідзе.

"Даний референдум не є обов’язковим, він носить рекомендаційний характер. Тобто, уряд повинен враховувати його результати… Процедура виходу з ЄС, згідно з лісабонським договором, є достатньо тривалою, близько двох років. Тому Великобританія може використати результати голосування на свою користь - посилити свої преференційні позиції в ЕС. Адже вихід з Євросоюзу не відповідає національним інтересам Британії. Країна понесе колосальні економічні втрати й лишиться права голосу в Європі", - зазначив експерт.

При цьому він наголосив, що таке рішення не є неординарним:

"Великобританія ще під час вступу в ЄС мала певні преференції. Тепер, маючи консультативне рішення про вихід з союзу, країна може виторгувати додаткові преференції. Девід Кемерон (прем'єр-міністр Великобританії, - ред.) скаже: "Ми маємо тепер додаткові пільги, тож ми залишаємося".

Також Кучухідзе висловив думку, що хвиля подібних референдумів не прокотиться Європою.

Стосовно наслідків голосування для України політолог заявив:

"Ми втратили сильного союзника, адже королівство виступає за продовження санкцій проти Росії. Також це може спричинити негативний вплив на зовнішню політику нашої країни. Однак українці продовжать євроінтеграцію, необхідні тільки європейські реформи".

Як повідомляв NewsOne, прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що британці повинні бути відповідальними перед своїм вибором вийти з ЄС.