Горбатюк: Колишнє керівництво країни контактувало з РФ за часів Майдану, але довести це вже складно

Працівники Генеральної прокуратури України розслідують факти контактів вищого керівництва України часів президентства Віктора Януковича з представниками Росії. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Дійсно, контакти вищого керівництва країни з представниками Росії були, і вони досліджуються в нашій кримінальній справі. Ми встановлюємо, в якій конкретно формі був вплив з боку РФ, і до яких наслідків цей вплив призвів. Хоча говорити прямо про накази, які давалися з боку Росії на сьогоднішній день вже не можна. Якщо у глави СБУ (Василя Грицака - ред.) є такі дані, то я повинен передати їх в ГПУ ", - таким чином, Горбатюк прокоментував заяви голови СБУ про російський слід в розстрілах на Майдані.

Він пояснив, що співпраця між СБУ і ГПУ здійснюється в тому плані, що слідчі підрозділи дають доручення спецслужбі для виконання оперативно-розшукових заходів.

"Ця інформація не надавалася слідчим ГПУ", - підкреслив він, відповідаючи на питання ведучих, чи передавала СБУ інформацію в ГПУ про російський слід в розстрілах на Майдані.

Нагадаємо, в інтерв'ю одному з українських видань глава СБУ Василь Грицак заявив, про те, що за часів Майдану до Києва приїжджали співробітники ФСБ і координували роботу української влади, коли віддавалися накази розстрілювати людей.

"Мене критикують, коли я говорю про російський слід. Але для кого секрет, що російські ФСБшники приїжджали в Україну і відчували себе в стінах СБУ як вдома? Після революції ми заарештували заступника начальника київської контррозвідки, який працював в інтересах Москви? Контррозвідки! Це ж він повинен був шукати агентів країни, з якої у нас не оголошена війна. І він працював в інтересах Росії ", - сказав він.

Як повідомляв NewsOne раніше, обшуки співробітниками ГПУ за адресами, пов’язаними з екс-главою Админістрації президента Андрія Клюєва та колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, не дали ніяких додаткових доказів.