Голова НКРЕКП заявив, що громадянам потрібно додатково фінансувати ремонт мереж

В Україні потрібно терміново ремонтувати мережі. Якщо залишити їх у нинішньому стані, то через п'ять років 90% будуть аварійними.

Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк.

"Через п'ять років, якщо ми нічого не робимо і зберігаємо все як є, у нас вже буде не 70% аварійних, а 90% аварійних. Це буде означати, що у нас такі події як Ізмаїл, Львів, Київенерго, коли бив фонтан на вулиці з гарячої води, будуть відбуватися не раз у квартал, а майже кожного тижня", - сказав він.

За його словами, якщо не визнати цю проблему, то з часом це переросте у каскад проблем, а витрати на виправлення ситуації будуть ще більшими.

Що стосується джерел фінансування ремонтних робіт, то Дмитро Вовк назвав чотири: Захід, олігархи, держава та громадяни:

    • Захід - він нам допомагає, але кожен раз, коли він нам допомагає, ця допомога не є безкорисною, її потрібно повертати. В кінці кінців, у нас є прикрий досвід, коли нам допомагали інші країни, але вони з іншої сторони вимагали чогось.

    • Другий варіант - олігархи. Але якщо ви подивитись на мережі і згадаєте, які тарифи були, то ви зрозумієте, що ми як населення, як споживачі і промисловість ніколи не платили тарифи, що відповідають тим необхідним витратам на ремонт. В подарунок також ніхто не буде ремонтувати. Відпав другий варіант.

    • Третій варіант - держава. На превеликий жаль, зараз дефіцит бюджету складає 100 млрд гривень, а потрібно на інвестиції в теплові мережі, в водопостачання, газові мережі, електропостачання, приблизно в 10 разів більше, ніж дефіцит бюджету. Тому держава не може профінансувати це.

    • Останній варіант - ми самі, оскільки ми і є споживачами цих послуг. Кожен в своєму місті, області. Якщо ми це робимо, ми робимо це для нас самих і на майбутнє. Ми маємо контролювати все це. Але це стратегічний вибір.

Він зазначив, що у ціні на комунальні послуги, які вступили в силу з 1 липня, кошти на ремонт не враховані.

"У цій ціні враховані лише ціни на енергоносії. Якщо подивитись на структуру тарифу, переважна частина - лише енергоносії. Друга важлива частина - зарплати. Вона на наднизькому рівні. І мінімальні витрати на аварійні ремонти", - резюмував голова НКРЕКП.

Як повідомляв NewsOne, Дмитро Вовк під час ефіру також заявив, що подаватиме апеляцію у випадку відміни тарифів судом.

 


  • Владимир Филиппов

    І де Порошенко тількі знаходить такіх?