Білоус: ОПЗ не є стратегічним підприємством для України (Випуск від 18.05, ч.3)

У середу, 18 травня, гостем програми "Великий ефір" з Орловською став глава Фонду державного майна України Ігор Білоус.

Головною темою обговорення став продаж Одеського припортового заводу. Орловська коротко нагадала про заяви прем'єра Володимира Гройсмана з приводу продажу підприємства, про претендентів, які бажають купити ОПЗ, ціну підприємства, що на неї може вплинути, також був представлений короткий відеоролик про підприємство.

Білоус розповів, що зараз активні переговори ведуться з п'ятьма претендентами на покупку, але кожен день з'являються нові. Стартова ціна на аукціоні становить 500-600 мільйонів доларів, проте уряд сподівається на її зростання в ході торгів. При цьому зазначив, що всі підприємства хімічної промисловості, які продавалися до цього, в сукупній ціні поступаються ОПЗ.

Глава Фонду держмайна вважає, що ОПЗ не є стратегічним українським підприємством, він порівняв його з ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот".

В ході обговорення порушувалося питання аміакопроводу, і хто ж його буде контролювати, якщо ОПЗ продадуть. Білоус уточнив, що дане підприємство буде контролювати "Укртрансаміак", незважаючи на те що артерія йде через ОПЗ.

Він уточнив, що аукціон планується провести до кінця липня, потім протягом семи днів буде підписано всі документи, а в період 30 днів повинна буде пройти повна оплата за підприємство, після чого будуть передані всі акції.

Питання третьої частини передачі залишилось те ж: "Масова приватизація в теперішніх умовах це: наповнення українського бюджету або ж простий дерибан". Результат його так і не змінився: 95% телеглядачів вважають, що це дерибан України, а 5% - наповнення бюджету.