Прямой эфир

Обмін криптовалют: що про нього потрібно знати

Україна регулярно потрапляє до топу світових лідерів із кількості операцій з віртуальними грошима. Зокрема, у 2023 році наша держава увійшла до п’ятірки лідерів за рівнем сприйняття таких активів. Вони користуються попитом завдяки анонімності та відсутності податкового регулювання.

Українці використовують крипту для інвестицій, розрахунків онлайн, купівлі товарів. За допомогою цифрових коштів набагато простіше здійснювати міжнародні перекази. В процесі активного використання криптовалюти знадобиться обмін як на інший тип монет, так і на фіатні гроші.

Обмінник криптовалют

Біржа або криптообмінник: що краще вибрати

Це два типи сервісів, які найчастіше використовують для транзакцій. Біржа ー платформа для торгів між користувачами, коли один продає активи, а інший купує їх. Компанія забезпечує можливість проведення такої операції за ціною, що влаштовує обох учасників угоди. 

Біржами користуються активні трейдери, ці сервіси пропонують і додатковий функціонал:

  • маржинальна торгівля;
  • придбання ф’ючерсів;
  • пули для майнінгу та інше.

Обмінник криптовалют працює за іншим принципом. Такий майданчик встановлює ціни на активи та дає можливість здійснювати різноманітні транзакції. Його принцип роботи схожий на функціонування звичайного сервісу з обміну валюти. Додаткових опцій, зазвичай, немає, проте в них не виникає потреби.

Між криптобіржами та обмінниками існують і інші відмінності. Перші завжди проводять верифікацію клієнта та вимагають надати велику кількість даних ー це може бути не тільки скан-копія паспорта, а й виписка з банківського рахунку. Більшість криптообмінників працюють за спрощеною процедурою ідентифікації KYC, щоб уникнути неправомірного використання.

Який криптогаманець вибрати

Вони поділяються на гарячі та холодні, обидва типи використовуються для різних цілей. Перші являють собою програми для ПК, наприклад такі як MetaMask, Trust Wallet та інші. Завдяки їм забезпечується зручний та простий доступ до балансу та транзакцій. Проте рівень безпеки у гарячого гаманця не дуже високий, адже ключ доступу зберігається на комп’ютері.

Холодний ー це, наприклад, Coldcard або Ledger. Це більш надійна й безпечна альтернатива, зовні такий пристрій нагадує флешку. Ключ знаходиться на ньому, тому третім особам складніше отримати доступ до гаманця. Проте такий варіант не можна назвати зручним у використанні, тому фахівці рекомендують відкрити відразу два.

Як знайти надійний криптообмінник

Українцям доступно декілька сервісів, серед них зустрічаються й шахрайські, фішингові сайти. Щоб уникнути злому гаманця й не втратити усі гроші, потрібно звернути увагу на:

  • рівень безпеки майданчика. Не варто переходити за першим посиланням, яке пропонує пошукова система. Важливо, щоб обмінник мав ліцензію на ведення діяльності та дотримувався положень політики AML і KYC;
  • репутація. Не завадить дізнатися більше про платформу перед тим, як скористатися нею. Має значення, скільки років вона існує, який досвід має, додатково також слід поцікавитись кількістю успішно виконаних транзакцій;
  • відгуки. У криптосвіті репутація має дуже велике значення, адже віртуальної валюти фізично не існує. Саме тому більше про конкретний криптообмінник розкажуть коментарі реальних користувачів.

Варто звернути увагу також на перелік доступних криптовалют. Найчастіше українці вибирають Bitcoin та Ethereum, великим попитом користується також стейблкоїн USDT. Ці типи віртуальної валюти можна придбати, продати, вивести на картку в будь-якому обміннику.

Обмінник криптовалют

Кожен криптовалютний сервіс має резерв монет для проведення операцій. Потрібно уточнити наявну кількість, особливо якщо планується провести транзакцію на кілька сотень доларів. Обмінники наочно показують наявні резерви з валютами, тому складнощів не виникне. Для транзакцій на невеликі суми майданчик зазвичай має достатню кількість монет.

Ще один момент, який потрібно уточнити ー комісії. Криптообмінники заробляють на різниці курсів, тобто, купують дешево, а продають дорого. За проведення платежу може додатково знімати комісію. Тому перед проведенням операції важливо перевірити, яку суму вийде отримати, не завадить переглянути цю інформацію на кількох обмінниках.

Переваги Swapen.co

Цей сервіс дає можливість не тільки обміняти криптовалюти, а й вивести кошти на картку будь-якого банку чи отримати готівку. Користуватися ним зручно завдяки:

  • простому та зрозумілому інтерфейсу;
  • цілодобовій роботі без вихідних;
  • постійній підтримці онлайн;
  • можливості відстеження транзакцій в особистому кабінеті;
  • швидкому виконанню запитів.

Криптообмінником користуються безпосередньо для обміну та виведення криптовалюти на банківську картку. Це простий і зручний сервіс, який працює швидко та вимагає мінімальну кількість даних від клієнта.