Прямой эфир

Заяви члена Нацради Костинського про анулювання ліцензії NEWSONE - тиск на незалежні ЗМІ та наступ на свободу слова в Україні

  • Telegram
Размещено: 23.08.2019
Телеканал NEWSONE

Телеканал NEWSONE розцінює висловлювання члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення пана Сергія Костинського, які були озвучені 23 серпня 2019 року в ефірі одного з телеканалів, що вже ухвалено рішення щодо застосування до мовника юридичної санкції - звернення до суду з позовом про анулювання ліцензії - наступом на свободу слова в Україні, актом цинічного маніпулювання законами та відвертим зізнанням влади про нехтування ними правовими адміністративними процедурами. Питання розгляду результатів перевірки телеканалу NEWSONE мали б розглядати на засіданні Національної ради лише 5 вересня, але, як заявив пан Костинський, рішення про притягнення до відповідальності телеканалу вже ухвалено. Член Національної ради на всю країну продемонстрував досі ще небачений нашим суспільством рівень правового нігілізму державного органу.

Було також відверто та цинічно продемонстровано своє небажання дотримуватися правових процедур, що нівелює будь-яку можливість мовника надати своє правове обгрунтування щодо тих порушень, які нам інкримінують, під час засідання Національної ради. Немає сенсу брати участь у формальних процедурах, де закону не дотримуються, а рішення ухвалюють задовго до розгляду питань. Немає сенсу намагатися довести свою невинуватість у державному органі, який уже "визнав" телеканал правопорушником.

Своєю заявою пан Костинський спаплюжив демократичні засади нашого суспільства, продемонстрував зверхнє ставлення до закону, який не про нього писаний, але дав чітко всім зрозуміти, які авторитарні та неправові методи застосовуватимуть, щоби закрити рота журналістам.

Ще під час призначення на надуманих підставах чергової позапланової перевірки телеканалу кожний громадянин міг на власні очі побачити упереджене ставлення членів Національної ради до мовника, адже очікувані результати були озвучені членами Національної ради ще до фактичного проведення самої перевірки. Так, член Національної ради Сергій Костинський на засіданні заявив: "...ми знаємо вже з’ясовано всі факти, що відбувається в ефірі телеканалу".

Не витримує критики й акт перевірки, підготовлений працівниками апарату Нацради, на який посилається у своїй останній заяві пан Костинський, адже до нього безпідставно, без будь-якого обгрунтування, наведення фактів і доказів, внесено звинувачення, що базується на припущенні - висловлювання думки як ведучими, так і гостями телеканалу NEWSONE можуть містити ознаки "розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті" , цитуючи висловлювання українських політиків та експертів у прямому (!) ефірі. Усі звинувачення подані без підтвердження відповідними твердженнями конкретної особи в конкретній телепередачі та без врахування контексту всієї розмови. Це є довільним трактуванням, загальними голослівними звинуваченнями - водночас має бути вказано щодо кожного твердження: до якої правової норми слід звернутися, у чому полягає склад юридичного правопорушення, якими доказами це підтверджується. Перевіряльники в Акті перевірки навіть не намагалися якось аргументовано підтверджувати, чому вони вважають висловлювання, що є предметом перевірки, саме "закликами до розпалювання", "закликами до розв'язування агресивної війни" та "пропагандою агресивної війни", а не "оціночними судженнями" або "образами".

Формулюючи спеціальні неправові категорії, такі як "мова ненависті" та "нетерпимість", що відсутні в нашому законодавстві та припускаючи можливість оцінки не вчинків людей, а їхню мотивацію, ми ризикуємо дійти до законодавчого оформлення того, що письменник Джордж Орвелл назвав "злочинною думкою". У його романі "1984" не потрібно ніяких очевидних доказів, щоби визнати будь-кого винним у злочинній думці. Влада в романі має необмежену законом свободу інтерпретувати слова й дії людей, які вони визначають, як підозрілі мотиви. Як говорить один із його героїв: "Урешті-решт ми зробимо злочинну думку практично неможливою, оскільки в нас не буде вже слів для висловлення думки".

Телеканал NEWSONE, який є одним із лідерів новинного мовлення України, продовжить боротьбу за свободу слова та плюралізм думок в українському суспільстві.

Ми продовжимо надавати у своєму ефірі різні думки й об’єктивну інформацію про події в Україні та за її межами.

Відстоюватимемо право наших глядачів на вільне висловлення думки та звернемося до українських і міжнародних державних органів, громадських організацій із закликом втрутитися в дії одіозного державного органу, який за останні 5 років неодноразово ставав центром гучних скандалів пов’язаних із фактами цензури та спробами тиску на незалежні ЗМІ.

Источник: newsone.ua

Подписывайся на NEWSONE в Facebook. Узнавай первым самые важные новости.