Телеканал NEWSONE йде до суду, щоб зобов’язати поліцію виконувати свої обов’язки

Размещено: 23.02.2018
Телеканал NEWSONE йде до суду, щоб зобов’язати поліцію виконувати свої обов’язки

Як відомо, на початку грудня 2017 року проти телеканалу NEWSONE зловмисниками було вчинено ряд дій, направлених на протидію законній журналістській діяльності, що порушило нормальну роботу телеканалу та було явною загрозою свободі слова в Україні. 

3 грудня 2017 року до території каналу під’їхала вантажівка з мішками, за допомогою яких невідомі, більшість з яких ховали обличчя під “балаклавами”, заблокували в'їзд та виїзд, а також вхід та вихід з телеканалу. Також в′їзд було заблоковано колючим дротом. Організована група зловмисників висунула умови журналістам, що телеканал має змінити свою редакційну політику на догоду даній групі.

Блокування NEWSONE тривало близько тижня. Це сильно дезорганізувало роботу новинного  ЗМІ  та тримало в страху працівників й гостей телеканалу.

Вже з вечора 3 грудня 2017 р. телеканал поширив у інформаційному просторі заклики до підтримки та вимоги щодо деблокування каналу. Нахабні та неправові дії блокувальників викликали значний резонанс як серед ЗМІ, українських та зарубіжних, так і серед громадськості України й міжнародної спільноти. Тиск на NEWSONE було однозначно сприйнято як виклик та наступ на свободу слова, що є однією із цінностей Європейського Союзу та всього вільного світу.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість у зв'язку з умисним блокуванням входу до редакції телеканалу NEWSONE в Києві, про що він заявив на офіційному сайті організації:

«Перешкоджання доступу до офісу новинного телеканалу, а також фізичне залякування працівників ЗМІ, є прямим втручанням в його роботу. Це неприйнятна ситуація й напад на свободу засобу масової інформації. Цьому немає виправдання. Я закликаю владу зробити все можливе, для того, щоб забезпечити повагу свободи преси, безпечне робоче середовище для співробітників NEWSONE та забезпечити вільну роботу телекомпанії без перешкод.» заявив Арлем Дезір.

У вівторок, 05 грудня 2017 р. відбулося засідання Комітету із питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України, де було заслухано інформацію як від представників телеканалу NEWSONE, так і від представників Національної поліції. Було повідомлено про відкриття кримінального провадження по факту блокування телеканалу. Але кваліфікація даних подій була дивною, провадження відкрили по ст. 356 Кримінального кодексу України “Самоправство”. Фактично, виступом представника Національної поліції було дезавуйовано попередню заяву прес-служби МВС України про те, що кримінальне провадження за даним фактом здійснюватися не буде.  Отже, лише активна громадянська позиція глядачів телеканалу та прояви стурбованості з боку міжнародної спільноти примусили владу все ж розпочати кримінальне провадження по цьому, ганебному по своїй суті, факту протидії поширенню свободи слова в Україні. І хай навіть не по статті 171 КК України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, але ми були впевнені в тому, що державні органи правопорядку виконають свою функцію в повному обсязі та припинять таке свавілля щодо журналістів. Як виявилося — намарне.

Здійснивши декілька формальних слідчих процесуальних дій та витримавши час, поки значний суспільний резонанс щодо даної події спаде, органи Національної поліції, а саме — старший слідчий Слідчого відділу Солом'янського управління поліції ГУ НП у м. Києві Ярослав Коломієць, вирішили взагалі закрити кримінальне провадження. Досить показовим є той приклад, що згідно постанови про закриття кримінального провадження №12017100090014170, у справі було встановлено та допитано із зловмисників аж 1 (одну!!!) особу, в той час як блокування здійснювалося організованою групою осіб і  кількість таких осіб рахувалася десятками! В діях же цієї особи пан старший слідчий побачив всі ознаки мирної демонстрації, але все ж виділив матеріали відносно даної особи для притягнення її до адміністративної відповідальності, так як, виявляється, дана особа не повідомила органи влади про свою мирну демонстрацію. І тепер цій особі загрожує така адміністративна санкція як “попередження”.

Ми завжди пам'ятаємо слова нашої Конституції про те, що Україна — правова держава в якій панує принцип верховенства права, ми пам'ятаємо про те, що у Європейській Україні права людини є найвищою цінністю, а їх захист є сенсом існування держави. І навпаки не буде!

Телеканал NEWSONE не збирається сприймати, як належне, таку недолугу роботу слідчих Національної поліції та подає заяву до суду щодо скасування даної постанови та продовження кримінального провадження і саме за ст. 171 КК України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Ми зобов’яжемо Національну Поліцію виконувати свої професійні законні обов’язки!