Прямой эфир

Кредит для бізнесу у 2023 році: що потрібно знати?

кредит для бізнесу

Для українського бізнесу почалися складні часи, тому багато хто з підприємців шукає фінансові ресурси ззовні. Якщо інвестора або спонсора не знайшли, радимо оформити кредит для бізнесу. Українські банки пропонують вигідні умови для малих та середніх гравців на ринку.

Кредити для бізнесу: переваги та недоліки

Головним аргументом щодо оформлення кредиту на бізнес є його потенційний розвиток. Коли у підприємця є крута ідея, потенційна команда та прогнозований бізнес-план, зазвичай залишається лише фінансове питання. Отримати фінансове забезпечення для динамічного зростання бізнесу можна за допомогою кредиту. Це також гарна можливість отримати ресурси для запуску нових проєктів або продуктів.

Інколи бізнес доходить до точки неповернення. Вже є стабільний прибуток, постійні клієнти, власна команда. Підприємець починає все частіше думати про масштабування, на що зазвичай потрібні немалі кошти. Якщо оформити кредит, у підприємця будуть ресурси, щоб збільшити обсяги виробництва, розширити асортимент товарів та послуг, відкрити додаткові філіали. Це своєю чергою допоможе збільшити прибуток.

Недостатність ресурсів для розвитку — проблема багатьох представників малого та середнього сегмента в Україні. Особливо тих компаній, що постраждали від бойових дій. Необхідність купити сировину, обладнання, матеріали тощо ставить підприємця у скрутне становище. Вийти з нього допоможе кредит для бізнесу. Також зараз часто оформлюють кредити компанії, які бажають релокувати своє виробництво з небезпечної зони.

Однак програма може мати та свої недоліки. Їх потрібно врахувати перед тим, як будете оформлювати договір. Мінусами є:

  • потенційний ризик невдачі (не можна скасовувати ймовірність, що проєкт провалиться, що призведе до проблематичної виплати);
  • наявність високих відсотків у українських банках (якщо порівнювати отримання позики з власним капіталом, то переплата може здатися вагомим недоліком);
  • як будь-який фінансовий договір, кредит зобов’язує підприємця виплатити кошти з відсотками у конкретні терміни.

Отже, кредит для бізнесу — зручний фінансовий інструмент, який допомагає українському малому та середньому бізнесу розвиватися. Якщо врахувати потенційні ризики, то недоліки позики будуть не такі страшні.

Як обрати кредит для бізнесу?

Якщо ви тільки починаєте своє власне діло, то тема бізнес позики може стати причиною для паніки. Щоб допомогти вам спокійно вибрати найвигідніший кредит для бізнесу, пропонуємо ознайомитися з найважливішими параметрами програм:

  1. Відсоткова ставка впливає на загальну суму, тому необхідно порівняти кілька варіантів, щоб вибрати найвигіднішу. В залежності від програми та банку, вона може бути різною.
  2. Умови повернення кредиту, зокрема термін, графік платежів, їхня сума, а також можливість дострокового погашення. Якщо умови вам не підійдуть, це негативно вплине на можливість заробляти та погашати.
  3. Вимоги щодо позичальника. В залежності від банку, вимоги до потенційних позичальників можуть бути різними. Варто порівняти кілька варіантів, щоб знайти програму, якій ви будете відповідати.
  4. Додаткові послуги. Це можуть бути безплатні консультації, підтримка, пролонгація платіжки тощо.
  5. Репутація банкової установи. Обирайте кредитора з рейтингу найнадійніших банків України.
  6. АТ «Сенс Банк». У Державному реєстрі банків № 158. Ліцензія НБУ № 61 від 01.12.2022.