Адвокати російських спецназівців проситимуть помилування у Порошенка

23.05.2016
2

У понеділок, 23 травня, в силу вступає вирок Голосіївського районного суду Києва російським військовим Олександру Александрову та Євгену Ерофєєву.

"Він (вирок, - ред.) вступає в силу 23 травня в 23:59, тобто можна говорити, що фактично це відбудеться 24 травня", - зазначив адвокат Александрова Валентин Рибін, передає Інтерфакс-Україна.

Пізніше Рибін заявив, що захист Александрова і Єрофєєва не подаватиме апеляцію на вирок, а після вступу в силу рішення українського суду може йти мова про подачу клопотання про помилування. "Ми прийняли рішення не подавати апеляцію", - сказав він, нагадавши при цьому, що термін подачі апеляції закінчується 23 травня і в ніч на 24-те вирок вступає в силу.

Адвокат зазначив, що захист має намір задіяти юридичні механізми. "Мова йде про можливу подачу клопотання про помилування президенту України (Петру Порошенко, - ред.)", - сказав Рибін.
При цьому він уточнив, що таке прохання може бути подано як від імені засуджених, так і їхніми адвокатами.
У свою чергу адвокат Єрофєєва Оксана Соколовська сказала агентству, що вирок за фактом вступив в законну силу вже сьогодні, - 23 квітня. При цьому вона також повідомила, що буде подаватися клопотання про помилування російських спецназівців.

"Ми будемо подавати прохання про помилування на ім'я президента", - сказала вона, не уточнивши, як довго може розглядатися таке клопотання, оскільки законом не передбачені чіткі часові рамки в цій процедурі. Пізніше вона уточнила, що клопотання про помилування буде подано "найближчим часом".

Як повідомляв NewsOne, 18 квітня колегія суддів Голосіївського районного суду м.Києва засудила військовослужбовців ГРУ Генштабу ЗС РФ Єрофєєва і Александрова до 14 років ув'язнення.

Після рішення суду захисник Александрова заявив, що рішення щодо подачі апеляції буде прийматися після отримання тексту вироку. 19 квітня адвокат військовослужбовця ГРУ Генштабу ЗС РФ Євгена Єрофєєва Оксана Соколовська заявила, що захист російських спецназівців не оскаржуватиме вирок.
Однак 21 квітня Соколовська допустила, що вирок українського суду щодо Александрова і Єрофєєва вступить в законну силу не раніше 25 травня 2016 року, так як копія даного вироку ще не переведена на російську мову і не вручена засудженим.

Згідно з українським законодавством, вирок повинен вступити в силу через 10 днів з момента його оголошення, якщо рішення суду не буде оскаржено в апеляційному порядку. Зокрема, законом надається 10 днів для подачі заяви про апеляційне оскарження вироку. Для підготовки і подачі апеляційної скарги особі надається більш тривалий термін - двадцять днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Суд постановив залишити засуджених росіян під вартою до набрання вироком чинності.

Популярне вiдео: