Україна подала до Високого суду Англії заперечення по "боргу Януковича"

Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти лютневого позову компанії The Law Debenture Trust Corporation PLC, яка представляє інтереси Російської Федерації, по кредиту на 3 млрд доларів.

Відзначимо, що кредит був отриманий нашою країною в грудні 2013 року по домовленості між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем. Про це йдеться в спільній заяві Міністерства фінансів і Міністерства закордонних справ України, передає УНІАН.

Як наголошується в документі, заперечення України проти позову обґрунтовують, що договір про запозичення є недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню.

"Відповідно до чинного законодавства, Україна не мала необхідної дієздатності на момент укладення угоди, порушувала встановлені в той час межі запозичень, а також угода була укладена під тиском, здійснюваним з боку Росії на Україну протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною угоди про асоціацію з ЄС ", - зазначається в заяві.

Крім того, автори документа підкреслюють, що Україна має намір рішуче захищати свою позицію в цій справі, і такий захист є одним з елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на залучення Росії до відповідальності за агресію і інші протиправні дії по відношенню до України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова.

 

 

Україна подала до Високого суду Англії заперечення по "боргу Януковича"