Слухати
Слухати

Новак: Здешевшання долара пов'язане з початком сезону відпусток

30.06.2016

На зміцнення гривні по відношенню до інших валют останнім часом впливає не рішення Великої Британії про вихід з Євросоюзу, а сезонний фактор.

Про це у коментарі NewsOne повідомив економіст Андрій Новак.

"Фактор пов'язаний з початком сезону відпусток, оскільки більшість українців відпустку проводитимуть в Україні, а не за кордоном. Для того щоб відпочивати в Україні, потрібні гривні. Тому з валютних заощаджень дуже багато українців для відпусток здають валюту, щоб придбати гривні і відповідно відпочивати. Тому зараз зворотний попит, попит на гривню. Саме цим пояснюється, що гривня останнім часом трошки зміцніла", - сказав Новак.

При цьому він зазначив, що є і тривожний сигнал - нещодавно було прийнято так звану бюджетну резолюцію на 2017 рік, у якій діючий уряд заклав подальшу девальвацію гривні з прогнозованим курсом більше 27 гривень за долар.

"Хоча в Україні вже майже рік немає жодних економічних підстав для девальвації гривні. Всі три фактори, які формують курс, у нас вже рік позитивні. Це і експортно-імпортний баланс, це і платіжний баланс і стан державного боргу", - додав економіст.

Він вважає, що у нас зараз з економічних підстав всі можливості не лише для стабільної гривні, а й для її зміцнення.

При цьому Новак зазначив, що у зв'язку зі здешевшанням долара і прогнозом Кабміну наразі є сенс купувати валюту.

"Звичайно, зараз є сенс купувати, тому що вона дешевша. Якщо там уряд, українська влада економічно закладає здорожчання валют, то краще зараз купити за 24 - 24,5 той долар, ніж якщо дійсно у 2017 році він буде по 27 з лишнім", - резюмував експерт.