Слухати
Слухати

Конституційний суд визнав незаконним обмеження максимального розміру пенсій суддів

10.06.2016

У п'ятницю, 10 червня, рішенням Конституційного суду України обмеження максимального розміру довічного грошового утримання суддею у відставці сумою 10 тисяч 740 гривень визнано неконституційним, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За конституційним поданням Верховного суду України Конституційний суд визнав не відповідними Конституції України (є неконституційним) положення ч.3, абзаців 1, 2, 4, 6 ч.5 ст.141 закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 7 липня 2010 р і положень п.5 розділу III "Прикінцеві положення" закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" від 2 березня 2015 року щодо обмеження довічного грошового забезпечення суддів у відставці.

Нагадаємо, 22 січня цього року на черговому засіданні пленум Верховного суду України вирішив звернутися до Конституційного суду України з проханням визнати невідповідними Конституції положення абз. 1, 2, 4, 6 ч. 5 ст. 141 закону України "Про судоустрій і статус суддів", відповідно до яких на період з 1 січня по 31 грудня 2016 року особам, які працюють на посадах і на умовах, передбачених законом про держслужбу і про прокуратуру, щомісячне довічне грошове забезпечення не виплачується.

Також положеннями ст. 141 закону передбачається, що з 1 січня 2017 року виплати щомісячного довічного грошового забезпечення на період роботи на посадах, які дають право на його призначення, а також право на призначення пенсій, призупиняється, і на цей період виплачується пенсія відповідно до загальнообов'язкових державних пенсійних страхуваннь.

Ці положення закону вказують, що максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці з урахуванням всіх надбавок і підвищень не може перевищувати 10 тисяч 740 гривень.

Члени Верховного суду обгрунтовували своє подання тим, що зазначені положення закону істотно звужують і частково скасовують обсяг конституційних гарантій незалежності суддів як складову їхнього правового статусу.

У свою чергу 23 лютого 2016 року КСУ розпочав розгляд цього подання Верховного суду України.

Як повідомляв NewsOne раніше, Верховна Рада України скасувала оподаткування пенсій і для працюючих, і для непрацюючих пенсіонерів у розмірі до 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність.

Подписывайся на NewsONE в Facebook. Узнавай первым самые важные новости.
Loading...