Порошенко розповів, про що домовився з керівництвом ЄС в Брюсселі

Президент України Петро Порошенко з 27 червня перебуває в Брюсселі з робочим візитом. Напередодні глава української держави взяв участь в політичних консультаціях високого рівня Україна - Європейський Союз.

Консультації, або "міні-саміт" Україна-ЄС, були присвячені обговоренню результатів референдуму в Великобританії щодо членства в Євросоюзі і його впливу на відносини між Україною та ЄС, шляхів подальшої мобілізації підтримки Євросоюзом порядку денного реформ в Україні, максимального використання потенціалу поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі, а також введення безвізового режиму.

Після закінчення міні-саміту Порошенко відповів на питання журналістів і заявив зокрема, що найближчим часом комітети Європарламенту завершать всі формальності для голосування щодо безвізового режиму Україні.

"Я хотів би подякувати членам комітету із закордонних справ Європарламенту, і доповідачу, і іншим за надзвичайно професійну роботу, яка була зроблена для розгляду цього питання. Ми очікуємо, що формальні процедури в комітетах будуть завершені до літніх канікул в парламенті", - сказав президент .

Порошенко зазначив, що на зустрічі сторони скоординували свої дії на шляху надання Україні безвізового режиму. "Я поки не бачу ніяких ускладнень. Є об'єктивні труднощі, які виникли у зв'язку з Brexit, але вони несуть лише відстрочку на дні, або, може, на тиждень", - сказав він, нагадавши, що Україна виконала всі свої зобов'язання для надання їй безвізового режиму з боку ЄС.

Також Порошенко повідомив, що напередодні прийняття Євросоюзом рішення про продовження санкцій проти Росії передав керівництву ЄС інформацію про імплементацію Мінських угод.

"Ми очікуємо позитивних повідомлень по завершенню роботи саміту Євросоюзу і засідання Європейської Ради, та сьогодні дуже важливим було передати останню інформацію про імплементацію Мінських угод, по тим проблемам, які є, на окупованих територіях, і довести чітку і ясну позицію України", - сказав президент України.

Порошенко додав, що на зустрічі детально обговорювалося питання санкцій проти Росії. "Це рішення (продовження санкцій, - ред.) Є для нас дуже важливим, і ми повинні ефективно працювати над цим питанням до останньої хвилини", - сказав глава держави.

Президент висловив упевненість, що європейська сторона почула аргументи Києва і продовжить санкції проти Росії.

Порошенко додав, що відбувся міні-саміт Україна-ЄС має символічне значення, оскільки це - перша зустріч, яка відбулася після Brexit. За його словами, відбулася зустріч демонструє важливість і увагу, яку ЄС приділяє Україні.

Також Порошенко висловив надію, що найближчим часом вирішиться питання надання Євросоюзом макрофінансової допомоги Україні.

"Домовилися про макрофінансову допомогу. Ми сподіваємося на те, що два останні пункти будуть вирішені найближчим часом ... і після того, як буде прийнято рішення МВФ про виділення чергового траншу Україні, Євросоюз приєднається до цього шляхом надання Україні макрофінансової допомоги разом з кредитними гарантіями, які нам нададуть США ", - сказав президент України журналістам.

Порошенко розповів, про що домовився з керівництвом ЄС в Брюсселі