Слухати
Слухати

Іллєнко про нові тарифи: Енергетика - найбільш корумпована сфера української економіки

01.07.2016

Наведення порядку у сфері енергетики необхідно починати з олігархічних монополій, які контролюють весь енергетичний сектор в Україні. Також необхідно говорити про необґрунтованість цих тарифів. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив народний депутат Андрій Іллєнко.

"Говорячи про топ-корупцію, про ці монополії і зловживання, можна переходити до питання безпосередньо громадян. А коли проблема торкнулось виключно громадян, але не торкнулося загальної ситуації на енергетичному ринку: він далі лишається монополізованим та корумпованим. Тоді питання стоїть не тільки у тому, що ці тарифи непідйомні, питання стоїть в елементарній справедливості, точніше у її відсутності", - сказав він.

За словами нардепа, питання з точки зору громадян не полягає у тому, чи ціна єдина, чи ні. Питання полягає в тому, якою є ця ціна.

"Це головне питання. Теорія про те, що має бути одна ціна, можливо, правильна, але ця ціна абсолютно непідйомна для більшості громадян України", - додав Іллєнко.

Він наголосив, що Верховна Рада, як єдиний законодавчий орган у державі, могла взяти цю ситуацю під контроль. Однак відсутність бажання більшості депутатів це робити очевидна. Тому ці депутати сьогодні є у політичній залежності з нинішнім керівництвом виконавчої влади, з адміністрацією президента. І якщо політика влади сьогодні саме така, то вони не будуть іти проти цієї політики.

Щодо субсидій Іллєнко підкреслив, що вони фактично не є живими грішми, які люди отримують.

"Це певний взаємозалік, який відбувається на рівні великих олігархічних монополій, які отримують фактично ці субсидії як свій заробіток. В той час як громадянин не отримує їх на руки. Більше того, він постійно живе у стресі та страху, що є ця субсидія, а завтра її може не бути, або раптом її суттєво зменшать. Ситуація буде абсолютно нереальною та ускладненою. Фактично більшість громадян України через інститут субсидій стають залежними від держави", - наголосив нардеп.

Іллєнко підсумував, що нинішня Верховна Рада ніколи не була дійсно потужним самостійним суб'єктом української політики. Вона залежна від зовнішніх сил і сьогодні очікувати від неї якихось позитивних кроків не доводиться.

"Проблема полягає в тому, що якщо далі буде така позиція, це може призвести до стрибкоподібного зростання соціальної напруги. Недарма зроблено, що саме з 1 липня підвищуються тарифи. Насправді сімейні бюджети відчують це у жовтні, коли почнеться опалювальний сезон", - сказав він.

Як повідомляв NewsOne раніше, Конституційний суд перевірить законність нових тарифів.

Подписывайся на NewsONE в Telegram. Узнавай первым самые важные новости.

Loading...