Прямой эфир

Як вибрати мисливський ніж?

Насправді, якісний мисливський ніж достатньо універсальний, щоб робити все, що потрібно звичайному мисливцю, від зняття шкіри з тварини до приготування їжі у лагері. Вибираючи мисливський ніж, важливим буде подумати про те, для чого ви будете його використовувати і на яку дичину будете полювати. 

Мисливський ніж

Очевидно, що мисливець на велику дичину використовуватиме інший тип ножа, чим мисливець на качок чи кролів. І якщо ви думаєте, що правило “чим більше тим краще” справедливо і для мисливських ножів, ви помиляєтеся. Великий ніж ускладнить, а не полегшить чищення дрібної дичини, він збільшить ваші шанси порізатися, та ще й заважатиме ходити по лісу, буде важким та незграбним.

Як часто ви будете використовувати свій мисливський ніж

Коли ви визначитеся з потрібним розміром ножа, подумайте про те, як часто ви полюєте. 

Якщо ви полюєте лише час від часу і хочете мати ніж, який можна використовувати для різноманітних цілей, вам може знадобитися менший ніж із складаним лезом. 

Якщо ви завзятий мисливець і плануєте використовувати свій ніж лише для полювання, надійний ніж із фіксованим лезом може бути кращім вибором.

Фіксований чи складаний ніж

Потім вам треба вирішити, чи хочете ви носити свій ніж у піхвах чи тримати його в кишені. Очевидно, що не бажано носити великий ніж із фіксованим лезом у кишені, якщо тільки ви не хочете порізати собі ногу. 

І, як завжди, ваш бюджет також є важливим фактором. Мисливські ножі представлені в широкому діапазоні цін, і ви завжди можете отримати ніж, який відповідатиме товщині вашого гаманця. 

На щастя, який би тип ножа ви не вибрали, він зможе задовольнити більшість звичайних потреб мисливця. Єдина причина, чому вам може знадобитися інший ніж, полягає в тому, що у вас дійсно є протреба у обробленні туш великої здобичі. Це – досить складна праця і ніж для неї нужен якісний. Якщо ж подібні проблеми не стають перед вами кожного полювання, ви можете розглянути можливість придбання подібного мисливського ножа пізніше.

Переваги та недоліки мисливських ножів із фіксованим і складаним клинком

Вибрати між складним або фіксованим лезом? Ніж із фіксованим клинком має лезо, яке постійно буде ніби у відкритому положенні. Оскільки ніж із фіксованим лезом не має рухомих частин, він зазвичай вважається міцним і надійним. Є у нього, однак, і недоліки. Так як ніж завжди відкритий, його доводиться носити в піхвах чи спеціальному чохлі. Це робить фіксований ніж більш громіздким, чим складаний ніж із таким же розміром леза.

Лезо складного ножа складається у рукоять. Він також має блокуючий пристрій – замок, який запобігає випадковому закриванню леза під час використання. Оскільки лезо складається в рукоятку, ніж стає компактнішим і його легше усюди носити із собою. Але ця особливість також є головним недоліком складаного ножа. Його порожниста рукоять та осьовий механізм, на якому обертається клинок, є його слабкими місцями: складаний ніж не такий міцний та надійний, як ніж із фіксованим лезом такого ж розміру.

Чи потрібен вам ніж з більш ніж одним клинком?

Однією з переваг складаного ножа є можливість вибору потрібного леза чи іншого інструменту. Не всі складані ножі мають більше одного леза, але іх точно мають багатофункціональні моделі (так звані “швейцарські ножі”). Багато хто бачить у цьому велику перевагу. Але, по правді кажучи, якщо ви правильно виберете мисливський ніж, вам не знадобиться більше одного клинка.

Складаний мисливський ніж

Але ви завжди можете носити із собою багатофункціональний ніж, як додатковий інструмент, який допоможе вам зберегти свій мисливський ніж саме для тих діл, для яких він призначений. Погодьтесь, розкривати консерви дорогим ножем з дамаської сталі – так собі ідея. До того ж, багатофункціональні ножі частіш за все дуже компактні і легкі. Кинути один з таких до гаманця зовсім не важко.

Коротше кажучи, для мисливця який часто їздить на охоту та полює на великого звіра, спеціальний мисливський ніж із фіксованим лезом просто необхідний. Для тих, хто полює лише час від часу, не затримується на полюванні надовго, та полює частіш на зайців та качок, складаного ножа може бути більш чим достатньо. До того ж, зараз є багато моделей доволі надійних складаних ножей з серйозними великими клинками.

Вибір рукояті

Рукояті традиційних мисливських ножів частіш за все виготовлялися з дерева, шкіри або кістки. Хоча ці класичні матеріали привабливі, нові матеріали, такий як гума або композити на зразок D2 також мають свої вагомі переваги. Наприклад, ті ж гумові (чи прогумовані) рукояті часто забезпечують краще зчеплення: їх легше тримати, коли кров, дощ або сніг роблять руку мокрою. А D2 відомий своєю міцністю та стійкістю до вологи та перепадів температур. 

Форма рукояті теж залежить від особистих уподобань. Це питання краще вирішити на практиці. Зайдіть у магазин та потримайте у руках стільки ножів, скільки буде треба щоби ви знайшли саме той, який буде комфортно та надійно лежати в вашій руці.