Прямой эфир

Як купити квартиру від забудовника

Квартира від забудовника

Купівля квартири в щойно збудованому будинку – гарна ідея, адже нові апартаменти відрізняються гарним плануванням та новими комунікаціями, наявністю паркінгів та продуманою інфраструктурою. У купівлі такої нерухомості є свої нюанси, тому потрібно бути вкрай уважними при виборі об’єкта та оплати.

Основні критерії вибору новобуду

Щоб квартира була зручною для проживання, при виборі апартаментів потрібно врахувати не лише кількість кімнат та площу, а ще багато факторів:

  1. Місце розташування. Купуючи квартиру на: https://ugo-zapad.ua/kupit-kvartiru-novostroy-odessa, варто врахувати, наскільки зручно добиратися до роботи, чи є поряд зелена зона, наскільки шумне місце. Для тих, в кого нема власного транспорту, ключовим фактором є транспортна розв'язка, як далеко знаходиться зупинка від будинку.
  2. Інфраструктура. Для родин з дітьми важливо, щоб поряд була школа чи дитячий садок, спортивні секції, поліклініка.
  3. Благоустрій двору. Якість тротуарів, наявність дитячого майданчику, місця для паркування – все це маєважливе значення.
  4. Поверх. Не кращий варіант – квартира на першому поверсі. Але й верхні, якщо будинок їх має 16-20, не дуже влада ідея для літніх людей, родин з дітьми та собаками, бо ліфт може інколи не працювати.
  5. Тип будівлі. Найбільш міцний варіант – монолітні будинки, хоча вони можуть потребувати додаткової тепло- та шумоізоляції. Будинки з цегли тепліші, з гарною звукоізоляцією, але вартість житла в них вища. Апартаменти в панельних будинках більш доступні за ціною, їх слабке місце – звукоізоляція.
  6. Розташування квартири. Краще не обирати кутову квартиру, оскільки зазвичай у будинку вона найбільш холодна. Слід звернути увагу на розташування вікон. Ідеальний варіант – схід та захід.

Також потрібно оглянути приміщення, оцінити якість ремонту та комунікацій, якщо квартира продається «під ключ».

На що звернути увагу у процесі вибору забудовника

Репутація на надійність забудовника – важливі критерії для пошуку об’єкта. Слід звернути увагу на такі показники:

  • скільки об’єктів забудовник здав в експлуатацію;
  • чи були раніше проблеми, якого характеру;
  • хто засновник компанії забудовника, хто за ним стоїть.

Якщо забудовник зводить об’єкт власним коштом, за все відповідає і бере на себе всі ризики, то він буде максимально зацікавлений, щоб добудувати будинок і здати його в експлуатацію. Якщо кошти кредитні – це теж гарна ознака, бо кредитори ретельно перевірили забудовника і довіряють йому. У випадку, коли об’єкт зводиться лише за гроші, зібрані з клієнтів наперед, треба буди дуже уважним і обережним.

Вибір способу оплати

Частіше в новобудовах квартири реалізуються ще на етапі будівництва або перед його початком. Можна обрати різні способи оплати:

  1. Транш-внески. Кошти вносяться поетапно, відповідно до завершення певного етапу будівництва. Клієнт перераховує певну суму на рахунок банку, а той виплачує їх девелоперу.
  2. За системою 20/80 чи 10/90. Це означає, що при підписанні договору покупець вносить оплату в розмірі 20 чи 10% вартості, решту оплачує після того, як буде завершене будівництво.

Якщо житло купується в новобудові після того, як об’єкт зданий в експлуатацію, то зазвичай купівля відбувається відразу за повну вартість. Інколи можливий варіант 20/80, коли решта суми виплачується після оздоблення помешкання.

Укладання договору

Договір із забудовником – основний документ, який регламентує всі параметри приміщення, включаючи його площу та планування, оздоблення. Ніяких усних домовленостей бути не повинно, все має відображатися в договорі.

При купівлі помешкання в новобудовах на https://ugo-zapad.ua/kupit-kvartiru-odessa може бут укладено не тільки основний, а й попередній договір. Він передбачає, що сторони зобов’язані згодом підписати основну угоду. В ній, окрім параметрів приміщення та характеристик будинку, мають бути відображені права на нерухомість, терміни переходу права власності до покупця, період та розміри оплати. Важливо, щоб у документі було зазначено банківську чи страхову гарантію, дані про дозвіл на будівництво, штрафні санкції за невиконання умов договору. Краще документ зареєструвати у нотаріуса.