Прямой эфир

Вибір зимових шин для авто: важливі моменти правильного підбору, поради та популярні бренди зимової гуми

Зимові шини

Безпека і комфорт у дорозі взимку багато в чому залежить від автомобільних покришок. Саме тому вибір зимових шин має бути ґрунтовним, і робити його потрібно ще до настання перших заморозків і снігу. Залежно від типу транспортного засобу, особливостей дорожніх і кліматичних умов підбирається той чи інший комплект гуми, яка відрізняється будовою каркаса, протекторним малюнком, хімічним складом компаунда та іншими параметрами.

Правильний вибір зимових покришок: основні фактори та поради

Під час цілорічної експлуатації автомобіля не можна не враховувати той факт, що в Україні кліматичні умови різняться за сезоном — найчастіше літо спекотне, а взимку погода мінлива (бувають сильні морози та снігопад, і навіть дощ). Ці самі умови необхідно чітко знати і враховувати, щоб правильно вибрати гуму для свого авто.

Підлаштуватися під умови, в яких шини будуть експлуатуватися, нескладно, адже виробники випускають гуму з різними характеристиками і параметрами. Автопокришки для зимових умов бувають декількох типів:

  • шиповані та нешиповані;
  • європейський тип протектора;
  • скандинавський протектор.

Шиповані моделі

Шиповані зимові шини

Демонструють ефективність на зледенілих дорогах і укочених снігом поверхнях. Для їзди на чистому асфальті шипи протиковзання не такі ефективні. Контактна зона в цьому випадку значно зменшується, що тягне за собою погіршення керованості та збільшення гальмівної дистанції. До того ж на асфальті шипи швидко зношуються.

Стрімке зростання технологій, безумовно, стосується і шинної індустрії. Найкращі виробники шипованих покришок, найпопулярніші в Україні, такі як Michelin, Continental, Gislaved, Rosava, General Tire, Debica, Goodyear, Fulda, Triangle, Powertrac впроваджують різноманітні рішення, завдяки яким на асфальтованому покритті шипи здатні «ховатися», тим самим покращуючи зчеплення з поверхнею.

Нешиповані покришки або «липучки»

Нешиповані зимові покришки

Гума цього різновиду має хороше зчеплення на льоду і снігу, при низьких температурах (нижче 15 градусів). Корисну функцію шипів у конструкції фрикційних моделей повною мірою компенсують інші структурні особливості протектора: щільне розташування ламелей, глибока їхня нарізка, м'який склад гумовотехнічної суміші та більша кількість сформованих зачіпних крайок.

Безсумнівною перевагою нешипованої гуми є акустичний комфорт на асфальтованому покритті. Також у неї коротший гальмівний шлях на мокрому асфальті, ніж у шин з шипами.

Європейський тип протектора

Автошини для зими цього типу відрізняються неглибоким протектором, що має неагресивний, але яскраво виражений малюнок. Дизайн протектора може бути асиметричний або симетричний. Бігова доріжка має будову, розроблену з урахуванням необхідності швидкого відведення рідини і снігової каші з контактної області.

На пухкому і укоченому снігом полотні така гума також показує хороші експлуатаційні характеристики. Їх головною перевагою є безшумність, що важливо для експлуатації в міських умовах. 

Скандинавський протектор шини

Гума цього типу ідеально підходить для регіону з переважанням рясних снігопадів, а також цілком впорається з легким бездоріжжям. Вона відмінно поводиться при низьких температурах завдяки м'якому компаунду. Відмінні риси даного типу — масивні блоки, широкі і глибокі канавки, гострі кромки протекторних елементів.

Такі покришки вирізняються хорошою керованістю й ефективним гальмуванням на снігу та льоду. Агресивний, «різаний» протекторний дизайн дає їм змогу чіпко триматися на пухкому й укоченому снігу. Деякі виробники додають до гумового складу багатогранні мікрочастинки, що виконують роль шипів на слизькій дорозі.

Однозначно сказати, які шини вибрати на зиму, скандинавського або європейського типу, складно. Вибір залежить від умов експлуатації та від стилю водіння.

Зимові шини: підбір потрібного типорозміру і маркування

Зимові автошини

Ключовим параметром при виборі покришок є розмірність. Рекомендовані типорозміри шин виробник транспортного засобу завжди вказує в технічній документації. Як правило, там наводиться кілька можливих варіантів.

Як відомо, розмірність автошини маркується великими цифрами на боковині. Наприклад, маркування 225/65 R17 означає:

  • 225 — ширина протекторної зони в мм;
  • 65 — висота профілю шини (у % відношенні від ширини, тобто 112,75 мм);
  • R — радіальна конструкція корду;
  • 17 — посадковий діаметр покришки в дюймах.

Діаметр диска завжди залишається незмінним, а висота і ширина покришки може варіюватися. Яку вибрати гуму на зиму: широку чи вузьку? Фахівці радять відштовхуватися при виборі від умов експлуатації. На практиці, вузькі покришки (особливо, оснащені шипами) ідеальні для використання на засніженому і зледенілому асфальті.

Вузькі шини з високим профілем взимку більш ефективні ще й тому, що дають змогу розвантажити підвіску, беручи на себе частину навантаження. Для більшості областей України (за винятком південних регіонів) вузькі покришки є ідеальним вибором.

Зимова гума також надає інформацію про індекс швидкості та індекс навантаження. Ці параметри мають відповідати вимогам виробника авто. При підборі шин обов'язково варто звертати увагу на індекс швидкості, зазначений на бічній частині виробу. Його позначення має вигляд латинської літери.

Розшифровку цього параметра можна знайти в спеціальних таблицях. Не можна перевищувати зазначену виробником максимально допустиму швидкість, що загрожує аварійними ситуаціями. Фахівці рекомендують встановлювати швидкість руху автомобіля на 10-15% меншу від зазначеної на гумі.

Ще один важливий момент — від дати випуску покришок до встановлення їх на машину має минути не більше ніж 5 років (разом із використанням віковий ресурс коліс близько 10 років). Дізнатися дату випуску можна з маркування, нанесеного на боковині в овалі у вигляді чотирьох цифр. Рік випуску — це останні дві, а перші 2 вказують на тиждень.

Обираючи шини на зиму, переконайтеся, що перед вами не всесезонна модель і не літня. Зробити це просто, на зимових покришках завжди є піктограма 3PMSF (малюнок у вигляді «сніжинки» всередині трьох гірських піків), а також можуть бути написи: M+S (mud+snow), Snow, Winter (W) тощо.

Що ще потрібно знати про позначення на шині

На боковинах зимових шин можна побачити додаткові написи та індекси. Так, R (RunFlat) обіцяє водієві таку перевагу, як можливість проїхати на проколотій гумі щонайменше 80 км (на швидкості не більше 80 км/год). Позначення XL (Extra load) вказує на сумісність з легковими авто зі збільшеною масою: великі позашляховики, джипи.

Популярність бренду і його моделі для зими

Популярні бренди зимових шин

Автошини випускаються в різному ціновому сегменті. На вибір і ціну гуми часто впливає позиціонування бренду. Зрозуміло, що гума від популярних і відомих марок обійдеться дорожче, ніж маловідомих компаній. Однак, якщо уважно вивчити характеристики моделей бюджетного сегмента, цілком можна підібрати зимові автошини хорошої якості за ціною, що вдвічі нижча за преміальні вироби.

Вартість комплекту покришок також залежить від якості сировини, використовуваної під час виготовлення. Щоб наділити гуму високими експлуатаційними властивостями і характеристиками в умовах зими, використовується складний і дорогий матеріал. Варто враховувати і той факт, що за шиповані покришки обґрунтовано доведеться віддати більшу суму, ніж за фрикційні.

Розуміючи всі ці нюанси, не зайвим буде і почитати відгуки реальних власників, які мали досвід використання конкретної моделі шин у схожих умовах. З огляду на численні відгуки, можна відзначити найбільш популярні моделі, що користуються великим попитом в автовласників у 2022 році: General Tire Snow Grabber Plus, Gislaved Euro Frost 6, Debica Frigo HP2. Хорошою керованістю в будь-яких зимових умовах характеризуються шини Goodyear UltraGrip Ice 2.

Модель Rosava SnowGard вітчизняного виробника також відмінно себе зарекомендувала на українських дорогах, показуючи короткий гальмівний шлях на слизькому льоду і глибокому снігу. Покришки Continental WinterContact TS 870P від всесвітньо відомої компанії мають надійне зчеплення зі зледенілою і засніженою поверхнею. Серед популярних також Michelin X-Ice Snow, Fulda Kristall Control HP2, Powertrac Cityrover, Triangle PL02.