Прямой эфир

Прилад нічного бачення. Що потрібно знати перед покупкою

Прилад нічного бачення

Сьогодні бачити об'єкти у повній темряві - привілей не лише птахів та тварин, а й людей. Допомагає в цьому прилад нічного бачення - пристрій, який широко застосовується у військовій індустрії, полюванні, а також екстремальних подорожах, мореплаванні, авіації, рятувальних роботах.

Види ПНБ

Серед величезного асортименту пристроїв цієї категорії можна виділити декілька основних видів, що відрізняються конструкцією та сферою застосування.

  1. Монокуляри. Найпростіший прилад нічного бачення, що активно використовується туристами, мисливцями, будівельниками, охоронцями. Зовні нагадує невелику підзорну трубу. Це відносно компактні моделі, які можна встановити на штатив, прикріпити на шолом/каску/приціл гвинтівки або просто носити в руках.
  2. Приціли. Найчастіше застосовують мисливці та військові. Має конструкцію монокуляра, тільки з планкою для встановлення на гвинтівку та прицільною мушкою.
  3. Окуляри. Дозволяють звільнити обидві руки, тому часто використовуються при керуванні різним транспортом. Показують об'єкт у реальному масштабі, тому не підходять для дальнього спостереження.
  4. Біноклі. Зручні тим, що дозволяють розширити кут огляду. Як правило, застосовуються для спостереження за віддаленими об'єктами, тому популярні в охороні, військовій справі, полюванні.

Прилад нічного бачення: як обрати?

Перед придбанням тієї чи іншої моделі ПНБ варто звернути увагу на її основні характеристики:

  • Роздільність. Чим вище роздільна здатність приладу, тим більше деталей ви зможете розглянути на великій відстані. Цей показник безпосередньо залежить від конструктивних особливостей та покоління пристрою, яких на сьогодні існує три.
  • Збільшення. Деякі види ПНБ, наприклад окуляри, візуально не наближають об'єкт спостереження. Водночас у прицільних монокулярах зображення збільшується втричі. Цей показник залежить від фокусної відстані об'єктива та окуляра у приладі.
  • Фокусування. Залежно від завдань вибирається прилад нічного бачення з певним діапазоном фокусування. Від цього показника залежить, на якій відстані пристрій може показувати чітке зображення.
  • Поле зору. Чим ширший кут огляду – тим краще. Цей аспект актуальний у багатьох випадках, адже якщо ПНБ дозволяє охопити поглядом велику територію, це значно підвищує зручність орієнтування.
  • Конструкція. Перед покупкою варто співвіднести інтенсивність використання із габаритами пристрою. Громіздкі моделі значно ускладнюватимуть процес експлуатації, особливо, якщо йдеться про польові умови. У якісних моделях має бути збережений баланс між високою функціональністю та оптимальністю конструкції.