Прямой эфир

Паливороздавальні колонки: принцип роботи та основні типи

Паливороздавальна колонка

Паливороздавальна колонка (https://petroline.ua/palivorozdavalni-kolonki/) – це спеціальний пристрій, який використовується для подачі заданої дози пального в паливні баки автотранспортних засобів різних типів на територіях автозаправних станціях (АЗС). В залежності від конструкційних особливостей, дане устаткування може функціонувати в режимі самообслуговування, але найчастіше воно управляється оператором. Колонки для роздачі паливномастильних матеріалів, які використовуються для внутрішньовідомчого споживання, відміряють тільки в літрах. При застосуванні устаткування на комерційних заправках видача потрібної кількості бензину може здійснюватися як і літрах, і у гривнях, відповідно до встановленої вартості палива на АЗС.

Пристрій та принцип роботи ПРК

Головною функцією є організація необхідної кількості подачі та своєчасного припинення видачі продукту певної марки із резервуару, встановленого на автозаправній станції, у бак транспортного засобу споживача. Відповідно до головних вимог, які застосовуються до обладнання такого типу, основними його вузлами є вимірювальний та подавальний блоки.

Головним механізмом подавального блоку є спеціальний паливний насос, обладнаний електричним чи механічним приводом. Паливороздавальна колонка із ручним приводом, використовується дуже рідко, тому такі пристрої випускаються в обмеженій кількості. Вони деколи використовуються для внутрішньовідомчого обслуговування, у мобільних системах роздачі паливномастильних матеріалів. Ручні пристрої майже повністю витіснило обладнання з електричними приводами.

На вході бензонасоса встановлюється фільтр очищення. Насос подає паливо до нагнітальної лінії, оснащеної системою газовідділювання, за допомогою якої із палива, яке поступає в заправну ємність транспортного засобу, видаляється повітря. Видалення повітря дозволяє значно підвищити точність дозування. Далі розташовується роздавальний рукав, оснащений відсікаючим клапаном, його називають заправний пістолет.

Також в систему входить відліковий пристрій з індикацією, який відображає всю необхідну інформацію про кількість заправленого в бак пального та його вартість. Ці дані виводяться на монітор, розташований так, що дозволяє споживачеві вільно спостерігати за цією інформацією.

Управління паливороздавальним оснащенням виконується людиною-контролером, за допомогою автоматизованої системи (АСУ ПЗК). Запускає подачу необхідного виду палива оператор, він попередньо вводить кількість літрів чи сплачену грошову суму. Щоб уникнути помилок, коли покупець невірно назвав номер роздавального посту, колонки додатково оснащується електронними датчиками знятого пістолета. У повністю автоматизованих системах оплата запуск здійснюються споживачем за допомогою контролера без операторної відпустки.

До обладнання такого типу пред'являються високі вимоги щодо безпеки, експлуатаційних характеристик, оскільки воно працює з високим навантаженням та контактує з пальним матеріалом, яке має високий рівень пожежної небезпеки.

Основні види паливороздавальних колонок

На АЗС, які розташовані на території України, використовуються ПРК різних видів, які відрізняються за принципом дії та конструктивними рішеннями. Класифікація ТРК проводиться за багатьма ознаками, серед яких:

  • вид встановленого паливного насоса – нагнітальний, всмоктувальний;
    продуктивність устаткування;
  • кількість постів обслуговування – однопостові та багатопостові;
  • види палива що відпускається – для одного типу бензину або кількох;
  • для експлуатації у комерційних цілях, чи використання в якості відомчої станції;
  • спосіб управління - ручний, електричний, комбінований;
  • система відлікового пристрою – з механічним лічильником, електронним.

Компанія «Петролайн» (petroline.ua) пропонує паливороздавальне обладнання будь-яких типів та виробників для різних потреб, а також запчастини та комплектуючі для обслуговування та ремонту ПРК.