Слухати
Слухати

Охріменко пояснив, чому держбюджет приймають у новорічну ніч

13.09.2016

Уряд України досі формує державний бюджет за радянським принципом - спочатку формують витрати, а потім вже доходи. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив економіст Олександр Охріменко.

"У нас бюджет формується так, як в радянські часи - спочатку формують витрати, а потім формують доходи. Згідно з європейською системою це робиться навпаки - спочатку доходи, а потім витрати", - сказав він.

Економіст підкреслив, що в зв'язку з таким підходом до формування бюджету його завжди настільки складно скласти.

"Ви знаєте, що бажання на витрати дуже великі, а реальних надходжень до бюджету набагато менше. Ця постійна дискусія фактично блокує бюджет. На якомусь етапі починають розуміти, що це потрібно зробити вже хоч якось, формують щось на подобі бюджету, і приймають його, але ніколи не виконують. Вони починають вносити зміни, чогось недораховують, шукають винних. Зрештою, вносять зміни до бюджету заднім числом і кажуть: "Ми його виконали!" ", - пояснив фахівець в області економіки.

Охріменко звернув увагу на той факт, що сьогодні міністр фінансів пропонує внести зміни до бюджету на 2016 рік.

"Навіщо ж ви його тоді приймали?", - задався питанням експерт.

Як повідомляв NewsOne раніше, Кабінет міністрів буде змушений скоротити бюджетні витрати в 2016 році, щоб повернути бюджет до мети, узгодженої з міжнародними кредиторами.

Подписывайся на канал NewsONE в Youtube. Смотри первым самые важные новости.

Loading...