Слухати
Слухати

Охотин: Поки є недоліки е-декларування, чиновникам боятися нічого

02.09.2016

Поки є технічні проблеми і сумніви функціонування системи електронного декларування, чиновникам особливо немає чого боятися.

Завжди буде третій винний, цим винним буде система або програмісти.

Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив політолог Петро Охотин.

Він зазначив, що коли систему запускали було відразу зрозуміло, що будуть певні технічні "баги".

"У нашій ситуації ціна такої помилки дуже велика. Це ціна довіри до держави, до всього процесу електронного декларування", - повідомив політолог.

За його словами, технічні проблеми, які є зараз, демонструють, як можна відсторонитися від неправдивої інформації. Так як завжди можна буде посилатися на те, що система спрацювала не так і в цьому основна проблема процесу, який запустився.

"Зараз будь-яку помилку, будь неправдиві відомості і свідчення можна буде пояснити, завжди можна буде сказати, що "ой, не вдалося", - підкреслив Охотин.

Як повідомляв NewsOne, раніше в четвер, 1 вересня, Національне агентство з питань запобігання корупції запустило в роботу систему електронного декларування. Однак в перший день роботи були скарги, що система не працює або працює некоректно. Розробники заявили, що система електронного декларування, запущена сьогодні, абсолютно відрізняється від версії, розробленої фахівцями.

У Європейському Союзі назвали систему електронного декларування важливим кроком у боротьбі з корупцією, але закликали виправити проблеми у роботі системи.

Пізніше НАПК пояснило збої системи e-декларування технічними проблемами. Розробники системи електронного декларування будуть працювати над усуненням технічних недоліків, які виникли після запуску.