Прямой эфир

Непрості букви: топ-8 книг про нелегке ремесло письменника

Кожен майбутній письменник хоче створити геніальні книги, що увійдуть в історію та закарбують його ім’я у світі літератури. Та для початку таки варто ознайомитися із найбільшими шедеврами, аби зрозуміти, в чому їхня родзинка. Аби витратити мінімум часу із максимумом користі Катаріна Маренгольц зробила усе за вас, зібравши все необхідне у книзі «Література! Мандрівка світом книжок», де коротко оповіла про найвизначніші твори різних епох та їх особливості.

«Література! Мандрівка світом книжок»

А гарним доповненням до попереднього видання стане «Як писали класики» Ростислава Семківа, де у іронічній манері він розповідає про те, якими людьми були відомі письменники, що насправді стало поштовхом до їх успішності. А самі творці радо діляться тут своїми секретами якісного письма, а читач сам може вловити певні хуки та закономірності, що прослідковуються у доробку авторів.

Наукові книги для письменників-початківців з теорії літератури є корисним джерелом інформації, адже лише на перший погляд здається, що писати книжки напрочуд легко – сядь і нотуй потік свідомості. Але Петро Білоус у «Теорії літератури» дає важливу базову інформацію, що знадобиться і тим, хто отримує профільну освіту, і тим, хто лише планує почати власний шлях у книжковому світі. 

Якісні книги з літературознавства допомагають зазирнути за куліси письменництва, аби краще розібратися у основах книжкового пост-продакшну. Для тих, хто захоплюється українським сегментом цієї справи гарно підійде книга Тетяни Трофименко «Окололітературне: усе, що ви хотіли знати про сучасну українську літературу». Вона гостро і з гумором описує працю літературного критика, особливості спілкування з видавцями, аналізує тенденції сучукрліту та дає поради тим, хто замислюється над працею у цій сфері.

«Пташка за пташкою» Енн Ламот«Пташка за пташкою» Енн Ламот – це той варіант книги для сценаристів та майбутніх літераторів, що є наче ниткою Аріадни, яка проведе шляхом від початку створення книги до змін у житті після її публікації. Тут зібрано чимало порад та лайфхаків для подолання кризи, заздрощів та творчого вигорання, пропонуються варіанти пошуку натхнення. А найголовніше те, що це видання вже саме по собі може стати опорою та підтримкою, бо написане досить душевно, а завдяки прекрасному оформленню його напрочуд приємно тримати у руках.

Книги для майбутніх письменників наразі вражають різноманіттям подачі та порад. Ось, наприклад, «250 фішок, що їх має знати письменник» Чака Вендіга скидається на літературознавчий тролінг з нецензурним гумором, що, тим не менш, розкриває чимало потрібних речей. Адже у письменницькому світі усе далеко не так райдужно, як може здатися на перший погляд і долати усі каверзи долі теж треба уміти.

Наразі досить модним і затребуваним є поняття сторітелінгу, але не тільки у літературній сфері. Адже вміння доладно розповідати історії необхідне і блогерам, і бізнесменам, і політикам. В цьому плані досить гарно написана книга «Всі крапки над історією» Сергія Гаврилова, яка підійде для читання усім згаданим категоріям. За допомогою цікаво описаних найважливіших інструментів формування розповіді та практичних завдань кожен зможе розвинути у собі майстерність вправного сторітеллера. 

І ще одна книжка для тих, хто бажає вправно розказувати історії, це «Сторітелінг для очей вух і серця» Марка Лівіна. На прикладі власного творчого шляху він розказує, як життєвий досвід допомагає у літературній справі, дає дієві поради та наголошує на особливості кожного з авторів, як вже відомих, так і починаючих. Адже немає універсального рецепту успіху, є лише способи і варіанти дій, серед яких ще треба віднайти свої.