Прямой эфир

Навіщо зламують відеоспостереження та як захиститися?

відеоспостереження

Відеоспостереження стало повсюдним і має попит не тільки в комерційних організаціях, а й у приватних осіб. Разом з цим потрібно розуміти , що як тільки ваша камера відеоспостереження або готовий комплект відеоспостереження (https://dahua-technology.com.ua/ua/gotovye-komplekty-videonablyudeniya/) підключається до інтернету, відразу ж стає вразливим.

І це спричинило те, що виробники приділяють ще більше уваги підвищенню кібербезпеки систем спостереження. Розглянемо докладніше, навіщо зламують камери та як із цим боротися.

5 причин злому вашої камери

Деякі з виробників прагнуть заощадити на якісному ПЗ, цим самим наражають на небезпеку своїх покупців. І дешеві пристрої стають легкою здобиччю для хакерів. Найчастіше зламують з таких причин:

  • Для перегляду відео заради пустощів. Це, в принципі, найшкідливіша причина злому. Але досить неприємна – ваше відео хтось дивитиметься. Такі хакери не використовують відео з лихою метою, а просто стежать за тим, як ви живете.
  • Приховування правопорушення. Враховуючи те, що камери встановлені фактично скрізь, висока ймовірність того, що на нього потрапить факт правопорушення. І зловмисники часто прагнуть якось приховати це правопорушення, зламуючи камеру і видаляючи записи.
  • Комерційна вигода. Якщо на відео зміст інтимного характеру або якогось іншого, що не хотілося б, щоб бачили інші люди, хакери можуть зажадати гроші. Зазвичай просять великі суми грошей.
  • Майнінг. Найбільш неочевидною причиною, з якої зламують камери відеоспостереження – це майнінг криптовалюти. Іноді доводилося спостерігати, як на камеру записували вірус, оснащений майнінгом криптовалюти.
  • Проміжна ланка. У деяких випадках дані зламуються лише заради злому – проміжний етап, щоб злому щось серйозне. На відео можуть побачити важливий пароль, місце зберігання паперів, цінних речей тощо.

І це лише основні причини, через які зламують камери відеоспостереження.

камери відеоспостереження

Способи боротьби зі зломом камери спостереження

Якщо ви не хочете, щоб система спостереження ускладнювала ваше життя, потрібно заздалегідь задуматися про те, як захистити інформацію від хакерських атак. Розглянемо 3 найбільш ефективні способи:

  • віддавайте перевагу тільки сертифікованій та новій продукції, не купуйте камери б/в;
  • комп'ютер, підключений до камери, потрібно використовувати лише з метою відеоспостереження;
  • зберігайте інформацію на хмарах, які надійно захищені від злому.

Якщо дотримуватись цих простих рекомендацій, ви можете бути впевненими в тому, що зможете досягти високої надійності вашої камери. І пам'ятайте, що ніколи не залишайте стандартний логін та пароль на камері спостереження.