Прямой эфир

Як вибрати SSD диск?

У сучасному світі не можна уявити ігровий комп'ютер або ноутбук без швидкісного SSD диска. Ця технологія значно підвищує продуктивність обчислювальних систем. Як правильно вибрати SSD диск, щоб отримати максимальну вигоду? Давайте розглянемо основні моменти.

Купити SSD диск

Основні характеристики під час вибору SSD диска


Обсяг

Спочатку варто визначитися з об'ємом SSD диска. Якщо ви плануєте використовувати його для операційної системи та програм, то 120 гігабайт буде мінімальною рекомендованою величиною. З 60-гігабайтовим диском може виникнути простір, адже система та програми швидко "заповнять" пам'ять.

ПІДСУМОК: купуємо SSD диск об'ємом не менше 120 ГБ

Форм-фактор

Найпоширеніші SSD диски мають вигляд звичайних HDD, за винятком того, що вони трохи менші за розміром (як жорсткий диск у ноутбуці). Форм-фактор таких дисків 2.5 дюйма. Також є SSD накопичувачі у вигляді плати, як звукова або мережева плата. Такі диски встановлюються в M.2 (PCI-E 3.0), M.2 (SATA), SATA I-III роз'єм поруч із відеокартою.

Як я вже раніше сказав, я встановив SSD диск у свій ноутбук, тож ви можете зробити так само. Накопичувач вдало можна вставити замість старого HDD диска, ну або на крайняк можна пожертвувати дисководом, витягнувши його і засунувши туди SSD диск. HDD при цьому теж зберігається.

Інтерфейс

Інтерфейс під'єднання може бути SATAIII, як у HDD диска (під'єднується дротом до материнської плати), або може бути PCI у вигляді плати (встановлюється в спеціальний слот на материнській платі, біля відеокарти). Звичайно оптимальний варіант - це SSD диск з інтерфейсом SATAIII.

Швидкість

Тут все максимально просто - чим вища швидкість запису і читання, тим краще. Під час вибору SSD диска звертайте увагу на цю характеристику. Тільки я вам раджу вірити не тій швидкості, яка вказана в інтернет-магазині або на полиці офлайн-магазину, а краще "походити" сайтами і почитати огляди та відгуки реальних користувачів. Там ви знайдете правдиві показники.

Час роботи на відмову

Усі випущені на даний момент SSD диски мають певну кількість циклів запису і читання. Тобто, чим більше ви записуєте і видаляєте файлів, тим швидше диск прийде в непридатність. Виробник зазвичай запевняє, що диск здатний пропустити через себе 10 тисяч циклів. Як не крути, але ці дані в будь-якому разі можуть бути не точними, оскільки "життя диска" залежить від дуже багатьох факторів. Але як би там не було, на цю характеристику під час вибору SSD диска теж варто звертати увагу.