Прямой эфир

Як швидко переоформити паспорти чи водійське: основні рекомендації

Вам потрібно змінити старий паспорт на новий? Ви збираєтеся їхати до Європи машиною, вам потрібні чинні міжнародні права? Плануєте виїхати в іншу країну з тих чи інших причин, і хочете швидко отримати закордонний? У всіх цих випадках вам варто звернутись до «Паспортного сервісу». У цьому підприємстві ви зможете обміняти чи переоформити необхідні документи максимально швидко, без бюрократії та затримок. Записатися в електронну чергу на закордонний паспорт у Києві можна онлайн. Для цього досить просто ввести свої контактні дані на сайті, після чого вибрати зручну філію, день та час для відвідування.

Розберемося, як проходить процедура обміну паспортів та посвідчень водія, та які саме документи для цього знадобляться. Зазначимо, що скористатися послугами «Паспортного сервісу» можуть усі громадяни України. Його філії працюють у всіх обласних центрах, а також за кордоном у Польщі, Німеччині, Туреччині та інших країнах.

електронну чергу на закордонний паспорт у Києві

Пакет необхідних документів

Все залежить від того, хто саме оформляє папери та що саме він отримує. Для внутрішньої ID-карти та закордонного вам знадобиться:

  1. Наявний паспорт, що дозволяє ідентифікувати особу.
  2. Податковий номер.

У деяких випадках можуть знадобитися інші папери. Наприклад, довідка про місце реєстрації або документ, що підтверджує зміну транслітерації. Якщо ID-картка оформляється вперше, треба надати свідоцтво про народження плюс паспорт когось із батьків. При цьому вони мають бути присутніми під час процедури. А на закордонний паспорт підліток, який досяг 14-річного віку, може подати заяву самостійно.

Для обміну посвідчення водія в Одесі знадобиться дещо інший набір документів. Вам потрібно буде ідентифікувати себе за допомогою чинного паспорта та надати наявні права. Зазначимо, що медична довідка про стан здоров'я не потрібна — уряд скасував її на час дії воєнного стану. Якщо після отримання посвідчення водія ви змінили прізвище, ім'я або по батькові, то потрібно надати папери, які підтверджують цю операцію. Також вам потрібний буде індивідуальний податковий номер.

обміну посвідчення водія в Одесі

Скільки часу займає обмін

Існує два варіанти оформлення:

  1. Стандартний. Як правило, більшість людей вибирають саме його, оскільки в цьому випадку не потрібно переплачувати за швидкість. При стандартному оформленні ID-картка чи закордонний паспорт робляться за 20 робочих днів.
  2. Прискорений. Цей варіант обирають люди, які не хочуть довго чекати. Він обійдеться трохи дорожче, але ви отримаєте всі необхідні папери всього за 7 робочих днів. У деяких випадках є сенс прискорити процедуру, щоб не виникало затримок.

Посвідчення водія змінюється або в день звернення, або на наступний. Зазначимо, що замінити його можна з різних причин — псування бланка, зміна транслітерації, особисте бажання водія та ін. Термін його дії становить 30 років (за умови, що це не перші права). Для щойно отриманого посвідчення правила дещо інші. Так, термін дії перших прав становить 2 роки. Після цього їх замінюють на нові. Якщо за два роки власник не вчинив більше двох зареєстрованих порушень правил дорожнього руху або проти нього не завели провадження за статтею 286 ККУ, то складати іспити на знання правил дорожнього руху не потрібно.

Залишились питання чи потрібні консультації? У цьому випадку зверніться до «Паспортного сервісу». Інспектори завжди допоможуть вам вирішити складні ситуації та швидко переоформити всі необхідні папери. Зверніть увагу — якщо ви отримували документи на окупованій території, то ви також можете звернутися до сервісу. Щоправда, вам потрібно буде підтвердити свою особу українськими паперами.