Прямой эфир

Вплив податкового законодавства на інвестиційну активність в Україні

Ефективність економіки країни забезпечує податкова система. Від неї залежить обсяг інвестицій, соціальне забезпечення, розвиток підприємництва. Щоб зберегти фінансову стабільність, не припинити розвиток держави, потрібно невідкладно вирішувати проблеми у цьому напрямку. Система оподаткування потребує постійного вдосконалення. При правильній побудові  податкової політики, інвестиційна діяльність активізується, що позитивно впливає на економічне зростання.

податковий юрист

Наша країна другий рік знаходиться у стані війни. І в надскладних умовах ведеться активний пошук підтримки податкової сфери.

Структурні зміни в економіці складно контролювати і прогнозувати, тому що коливається баланс у забезпечені стабільності економіки, потреб людей та фінансування армії, підтримки українського бізнесу. Ефективність податкової системи передбачає перерозподіл фінансів, роботу платіжної системи тощо. Грошово-кредитна політика під час воєнного стану та Податковий кодекс України є регуляторами, які змінюють структуру податків. Важливо аналізувати результат проведеної вже роботи, для знайдення шляхів удосконалення і оптимізації цієї роботи в умовах війни. Аналіз дозволяє уникнути ризиків та негативних наслідків для економіки держави, підготувати план забезпечення розвитку і фінансової спроможності країни. Розібратися у всіх цих питаннях допоможе податковий юрист.

Співпраця з ЄС дає можливість Україні притягувати інвестиції, отримувати доступу до фінансових платформ і фінансової підтримки. Наприклад:

  • фінансування малого та середнього підприємництва за програмою ІРА (Instrument for Pre-Accession Assistance).
  • МФД (макрофінансова допомога) ЄС діє з 2022 року, передбачає кредити та гранти для посилення стабільності та невідкладного фінансування під час війни та на післявоєнну відбудову країни та підтримку до євроінтеграції.
  • у січні 2023 року започаткована міжвідомча координаційна платформа донорів для України. Зокрема учасником якої є Європейський інвестиційний банк.

Промисловість забезпечує українську економіку в умовах війни та відновлення після закінчення воєнного стану, тому важливо спрямування інвестицій на діяльність промисловості. Таким чином формується структура перебудови економіки, створюються нові робочі місця, переробні галузі промисловості. Підтримка держави є важливим стимулом для інвестицій у промисловість. Реалізація програми "Доступні кредити" компенсує підприємцям частину кредиту.

Податкова система України удосконалюється і вносяться зміни в Податковий кодекс, тому є впевненість, що інвестиційна політика набере обертів, держава буде сильною і незалежною.