Прямой эфир

Огляд болгарок бренду Makita

Кутові шліфувальні машини (КШМ, болгарки або турбінки) відносяться до найпопулярніших електричних інструментів. Основні операції, які вони виконують – це різання твердих матеріалів, шліфування та зачистка поверхонь. Вал обертання двигуна з'єднаний з віссю диска під кутом 90°, завдяки чому конструкція досить компактна. Від того, наскільки якісною буде шліфмашина, залежить якість виконуваних робіт. Тому важливо вибирати продукцію відомих брендів, таких як «Макіта».

болгари Makita

Загальний огляд болгарок бренду Makita

Компанія-виробник пропонує дві категорії кутових шліфувальних машин.

Побутові, або так звана «червона серія». Маркування М. Потужність до 1-1,5 кВт, кутова швидкість до 10 000 об/хв., відносно мала вага (не більше 2 кг), працюють з дисками Ø115-125 мм. Побутові КШМ Makita мають ті ж самі компоненти, що і професійні, але в них некритичні для надійності елементи виготовлені з дешевших матеріалів. Всі турбінки даної категорії оснащені кабелем, джерело живлення – електромережа.

Професійні, або так звана «синя серія». Інструменти цієї категорії відрізняються більшою потужністю (2 кВт та вище), розраховані на диски діаметром 180-230 мм та безперервну інтенсивну експлуатацію протягом усього робочого дня. Професійна серія включає дві групи інструментів:

  • мережеві. Маркування GA. Є мережевий кабель для підключення до електромережі 220/50;
  • акумуляторні. Маркування DGA.Працюють на акумуляторі. Використовуються для робіт у важкодоступних місцях та при відсутності електрики.

Додаткові опції вказано в останніх літерах маркування. Наприклад, в GA9020SF є функція плавного пуску (S) та встановлено суперфланець (F), а DGA900Z продається без сумісних аксесуарів (Z).

Переваги використання болгарок Makita

Беззаперечною та очевидною перевагою кутових шліфувальних машин бренду

(https://makita.market/ru/elektroinstryment/bolgarki-uglovye-shlifmashiny) є їхня надійність. До інших плюсів відносяться:

  • Зручність. Видовжений корпус та ергономічна рукоять дозволяють легко утримувати болгарку в руках протягом усього часу роботи;
  • Захист від затискання. Якщо під час роботи диск затиснуло в матеріалі, живлення автоматично відключається, щоб захистити електродвигун;
  • Захист від збоїв в електромережі. Після того, як електрика раптово зникла, а потім знов з`явилася, КШМ не запуститься, навіть якщо кнопка знаходиться в позиції «ввімкнено». Її потрібно вимкнути і знов увімкнути;
  • Функціональність. Є функції плавного запуску (обмеження пускового току), стабілізації обертів під навантаженням. В деяких моделях передбачено регулювання обертової швидкості.

Чим більше додаткових опцій, тим вища ціна.

Популярні моделі турбінок Makita

Серед найпопулярніших шліфмашинок варто відзначити дві, що відносяться до професійного класу інструментів.

Перша – GA5030. Модель розрахована на круги Ø125 мм. У неї вузький витягнутий корпус, потужність 0,72 кВт та вага всього 1,8 кг. GA5030 однаково зручно тримати як однією, так і обома руками. Вона підійде для виконання більшості нетривалих операцій, наприклад в автомайстернях чи сервісних центрах по ремонту автомобілів.

Друга – GA9020. Вона більш потужна (2,2 кВт), працює з кругами Ø230 мм, обробляє найтвердіші матеріали. Двигун розрахований на тривалу інтенсивну роботу, а особлива конструкція ущільнень не допускає проникнення абразивного пилу всередину корпуса. Така модель буде добрим вибором при складних умовах експлуатації.

Купувати інструмент «Макіта» слід лише в офіційних дилерів. Це дозволить придбати оригінальну продукцію та дасть можливість скористатися послугами сервісних центрів.