Слухати
Слухати

Експерт: Українська енергетика балансує на межі через "нестабільне" вугілля із зони АТО

23.06.2016

Україна не може накопичити достатньо вугілля на новий опалювальний сезон, більшості ТЕС ледь вистачає палива на поточну роботу.

Про це заявив експерт з питань енергетики Валентин Землянський в ефірі телеканалу NewsOne.

"Якщо в травні із зони АТО було вивезено близько 900 тисяч тонн вугілля, то в червні усіма гравцями було вивезено всього 20 тисяч тонн. Відповідно, на станціях залишається досить мало вугілля для продовження роботи. Слов'янської та Криворізької ТЕС вистачить приблизно на тиждень роботи. На інших станціях трохи більше, там може вистачити на 15-20 днів. Але зараз йде підготовка до опалювального сезону, коли необхідно накопичувати вугілля, а не тільки спалювати його", - пояснив експерт.

Він також додав, що альтернативним рішенням є заміщення дефіциту імпортом.

"Безумовно. У нас є альтернатива - це можливість купувати імпортне вугілля в Австралії і ПАР. Але потрібно визначитися, чи будуть відображатися ці ціни у витратах підприємств, які управляють тепловими станціями. Для розуміння: в 2014 році, коли вперше виникла проблема дефіциту антрацитового вугілля, і коли закуповували вугілля в ПАР, ціна там коливалася від 80 до 100 доларів за тонну. При цьому уряд вважав, що вугілля має коштувати 40 доларів, і по-іншому ніяк. Це призводило до збитків як державних, так і приватних генеруючих компаній", - вважає Землянський.

За його словами, щоб уникнути штучного заниження цін на вугілля, необхідно встановити певний индикатив:

"Тобто верхня межа. Нижче може бути, якщо ви законтрактуете дешевше, тим краще буде. Така методика дозволила б абсолютно спокійно знайти альтернативу і законтрактувати дефіцитне вугілля. Але потрібно розуміти, що це час. Якщо, припустимо, залізницею можна доставити вугілля протягом двох тижнів, то корабель з ПАР буде до нас йти два місяці".

Національна комісія в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) недавно прийняла рішення застосувати в Україні новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію. Нова методика передбачає визначення ринкової ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України". Необхідність прив'язки до європейської ціни чиновники пояснили тим, що, як і у випадку з газом, значна частина вугілля може бути імпортована.

На думку Валентина Землянського, такий ціновий индикатив від держави дозволить оптимізувати вугільну галузь, уникнути закриття шахт, а також збереже кошти, призначені для придбання вугілля на внутрішньому ринку. Експерт зазначив, що ідея знову повернутися до дотування вугільної галузі також не є порятунком для енергетики.

"Шахти повинні мати можливість заробляти самі, на власне утримання, як мінімум. Більше того, таку можливість, на сьогоднішній день надано - залишилося її впровадити в життя", - підкреслив Землянський.

"У нас є вугільна галузь, якій набагато вигідніше платити своїм шахтарям, тому що це мультиплікатор для бюджету: гроші залишаються в країні, і, відповідно, розвивається інфраструктура. Ми встановлюємо певний маяк - граничну ціну, вище якої ринок уже не компенсує вартість вугілля. Ця ціна прив'язується до ринкового індикатора. Визначилися, що є ринкова ціна на вугілля, можете працювати таким чином, щоб вона покрила вашу собівартість? Давайте працювати. Чи не можете - вибачте, будь ласка", - резюмував експерт.